Stringente maatregelen nodig om inflatie terug te dringen
28 Apr 2011, 06:00
foto


In de regeringsverklaring die vandaag wordt besproken in De Nationale Assemblee, zegt president Desi Bouterse dat het inflatiecijfer in beginsel niet meer moet zijn dan 2.5% per jaar. "Alle loon- en prijsontwikkelingen moeten gericht zijn op het handhaven van deze target", aldus de president op 1 oktober.

Intussen blijkt dat de jaareinde inflatie (december 2010–december 2009)10,3% bedroeg vergeleken met slechts 1,3% in het voorgaande jaar. "Het is gewenst dat het een en ander in eerste instantie in een meerjaren convenant tussen de vertegenwoordigers van vakbeweging, bedrijfsleven en de overheid in de Sociaal Economische Raad, wordt overeengekomen", zei de president zes maanden geleden. In de tussentijd heeft de regering het Tripartiet Overleg nieuw leven ingeblazen.

Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumenten prijzen op maandbasis (basis: april 2009-juni 2009) in maart 2011 t.o.v. februari 2011 gemiddeld met 2.4% gestegen. "Vergelijken we maart 2011 met maart 2010 dan zijn de consumenten prijzen gemiddeld met 21.2% gestegen (een 12
maandsinflatie van 21.2%)", aldus de ABS in een publicatie.

De sterke stijging vorig jaar, werd volgens het jaarverslag van de Hakrinbank vooral veroorzaakt door de categorieën voedingsmiddelen en transport, die een hoge wegingsfactor hebben index. Door het aantrekken van de wereldeconomie met als gevolg stijgende wereldmarktprijzen, nam ook de geïmporteerde inflatie toe. Hogere vreemde valutakoersen en vooral de
financiële consequenties van de uitvoering van het nieuwe
functiewaarderingssysteem van de overheid (Fiso), hadden volgens de bank evenzeer een prijsopdrijvend effect. "Deze ontwikkelingen zullen, tezamen met de effecten van de begin 2011 getroffen saneringsmaatregelingen, het inflatietempo in 2011 bepalen", zegt de Hakrinbank.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May