Rechter verwerpt tijdelijk verbod op sluiting Brits Lagerhuis
31 Aug 2019, 02:54
foto
Rechter Lord Doherty beslist dinsdag over het opschorten van de schorsing van het Britse parlement. (Beeld: BBC)


Een Schotse rechter heeft geweigerd een tijdelijke stop te gelasten van het plan van premier Boris Johnson om het Britse parlement te sluiten. Een groep van 75 parlementsleden zocht voorafgaand aan een volledige hoorzitting een tussentijdse uitspraak, vergelijkbaar met een gerechtelijk bevel. Lord Doherty heeft hun verzoek afgewezen. Hij zei dat er onvoldoende argumenten waren dat er een "overtuigende behoefte" was voor een verbod.

De rechter zal pas over de essentie van de zaak beslissen als hij dinsdag juridische argumenten van beide partijen heeft gehoord, waarbij zijn definitieve uitspraak mogelijk de volgende dag uitgedaan. Zijn besluit om geen verbod toe te kennen, was grotendeels gebaseerd op het feit dat het parlement op zijn vroegst pas op 9 september kan worden geschorst.

De premier wil het parlement gedurende vijf weken voorafgaand aan een toespraak van de koningin op 14 oktober, opschorten. Het proces daartoe staat bekend als "proroguing".

Het Verenigd Koningrijk (VK) zal de Europese Unie op 31 oktober verlaten, en de partijoverschrijdende groep politici die bij de zaak betrokken is, onder wie SNP-parlementariër Joanna Cherry en liberaal-democratische leider Jo Swinson, wil dat de rechtbank beslist dat het illegaal en ongrondwettelijk zou zijn voor Johnson om het parlement vóór die datum op te schorten. Buiten de rechtbank daagde Cherry de premier uit om een beëdigde verklaring in te dienen, waarin hij aan de rechtbank zijn redenen uiteenzette om het parlement te willen schorsen.

Johnson heeft erop aangedrongen dat de schorsing van het parlement tot doel heeft hem in staat te stellen een "zeer enerverende agenda" van nieuwe wetgeving in de toespraak van de Koningin op te stellen. Hij kan niet voorkomen dat parlementsleden over Brexit debatteren voorafgaand aan het vertrek van het VK.

In antwoord op de uitspraak van vrijdag zei een woordvoerder van de Britse regering: "Zoals we hebben uiteengezet, moet de regering een sterke nationale wetgevingsagenda naar voren brengen en worden parlementsleden niet verhinderd onze terugtrekking uit de EU te controleren.

Ondertussen waarschuwde Johnson zijn politieke tegenstanders vrijdag, dat ze zijn kansen beschadigen om een deal met de EU te krijgen door te proberen een no-deal Brexit te blokkeren.

De uitspraak van de rechter betekent dat de parlementariërs, die op zoek waren naar een noodbevel om de schorsing van het parlement op te heffen, dat hebben verloren. Maar dinsdag volgt een volledige hoorzitting, legt Clive Coleman, juridisch correspondent van BBC uit. Als ze dat winnen, dan zal het grondwettelijk belangrijk zijn en zal het VK zich echt in onbekende wateren bevinden. "We zouden in een positie kunnen verkeren waarin we oordelen dat het advies van Boris Johnson aan de koningin, dat haar besluit tot prorogue-parlement, onwettig was."

De overheid kan hiertegen in beroep gaan, maar in afwachting van elk beroep blijft het intact. Het VK bevindt zich dus in een positie waarin de vorstin toestemming heeft gegeven op basis van onwettig advies. Dat zou de koningin in een zeer moeilijke positie brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May