Puerto Rico ontsnapt aan orkaan Dorian
29 Aug 2019, 11:24
foto
Orkaan Dorian vervolgt zijn pad over St. Thomas. Puerto Rico heeft een directe klap van Dorian ontweken. (Foto: Reuters)


Het oog van Dorian, een orkaan van de eerste categorie, heeft het hoofdeiland Puerto Rico gemist. De kleinere eilanden van het Amerikaanse grondgebied Puerto Rico, Vieques en Culetra, zijn geteisterd door zware regen en hevige winden. Stroomstoringen en overstromingen werden gemeld over de Amerikaanse Maagdeneilanden en de Britse Maagdeneilanden nadat Dorian St. Thomas met orkaankracht had getroffen.

Dorian is aanzienlijk minder krachtig dan de orkanen die Puerto Rico twee jaar geleden troffen. De verwachting is dat het de komende dagen aan kracht zal toenemen en dat het op koers ligt om de Amerikaanse deelstaten Florida of Georgia in het weekend te bereiken.

Florida heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen. Gouverneur Ron DeSantis zei dat het "belangrijk was voor bewoners aan de oostkust om deze storm nauwlettend te volgen". Deskundigen zeggen echter dat het te vroeg is om precies te zeggen waar of wanneer het zou kunnen aankomen.

Dennis Feltgen, een meteoroloog van het National Hurricane Center in Miami, vertelde persbureau AP dat de 'grote storm' overal van Zuid-Florida naar South Carolina kon landen. Voorspellers hebben gewaarschuwd voor levensbedreigende plotselinge snelle overstromingen en hele hoge golven terwijl de storm over de regio raast. Volgens Feltgen zal de orkaan de VS naar verwachting op zondag of maandag bereiken.

Het eerste slachtoffer van de storm is naar verluidt een 80-jarige man, die volgens de politie is gestorven nadat hij van een ladder is gevallen tijdens het verstevigen van zijn huis voordat de orkaan in San Juan aankwam. Scholen in Puerto Rico zijn gesloten, terwijl gouverneur Wanda Vazquez Garced een wet heeft uitgevaardigd die de verkoop van alcohol voor minstens de volgende 24 uur verbiedt, meldt CNN. Twee cruiseschepen hebben hun routes aangepast om het orkaangebied te vermijden.

Ongeveer 23.000 mensen zouden woensdagmiddag zonder stroom zitten in Puerto Rico, met verdere stroomonderbrekingen op de Amerikaanse Maagdeneilanden, aldus AP.

Trump's twitterstorm
Laat op dinsdag keurde president Donald Trump een noodverordening goed die federale agentschappen machtigde om noodhulp te bieden. Hij haalde ook uit naar Puerto Rico terwijl het eilandbewoners in zich met man en macht voorbereidden op de komst van Dorian.

Dinsdag tweette Trump sarcastisch: "Wauw! Alweer een grote storm op weg naar Puerto Rico. Zal het ooit eindigen?" In een reeks tweets op woensdag zei hij dat de regering van het eiland "gebroken" en "corrupt" was. Hij voegde eraan toe dat hij "het beste was dat ooit Puerto Rico is overkomen".

Carmen Yulin Cruz, burgemeester van de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan, reageerde via twitter: "DIT GAAT NIET OVER POLITIEK; DIT GAAT OVER HET REDDEN VAN LEVENS."

De president is eerder door politici geconfronteerd met harde kritiek voor zijn reactie op orkaan Maria 2017, die ernstige verwoesting in Puerto Rico heeft veroorzaakt. Hij beoordeelde zijn aanpak van de ramp als een "enorm succes" terwijl hij de officiële bevindingen van het hoge dodental betwistte.

Puerto Rico na Maria
Puerto Rico heeft nog moeite om te herstellen van Maria. Ongeveer 30.000 huizen in Puerto Rico hebben nog steeds geen goede daken, alleen zeilen, volgens Amerikaanse media. De recente orkanen hebben de schuldenlast van het eiland verhoogd naar meer dan US$ 70 miljard.

Bijna 3.000 van de meer dan drie miljoen inwoners van het eiland stierven als gevolg van Maria. Velen als gevolg van slechte gezondheidszorg en een gebrek aan elektriciteit en schoon water. Meer dan 1.000 wegen blijven geblokkeerd door de aardverschuivingen van die storm, zei de transportsecretaris van het eiland.

Het duurde 11 maanden om de volledige stroomtoevoer op het eiland te herstellen en terugkerende stroomonderbrekingen veroorzaakten verdere sterfgevallen door diabetes. De storm was dat jaar de meest intense cycloon wereldwijd en veroorzaakte naar schatting US$ 100 miljard schade.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May