Amazonelanden willen gezamenlijk beleid aanpak branden
29 Aug 2019, 08:30
foto
Altamira is een van de meest verwoeste gebieden door de branden. (Foto: AFP)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft aangekondigd, dat Zuid-Amerikaanse landen elkaar volgende week zullen ontmoeten om een gecoördineerde reactie te bespreken op de branden die het Amazonebekken teisteren. De mededeling kwam nadat Bolsonaro een G-7 aanbod van US$ 22 miljoen weigerde na een ruzie met de Franse president Emmanuel Macron.

Braziliaanse gouverneurs van de negen zwaarst getroffen regio's hebben hem aangespoord om het aanbod te heroverwegen. Bolsonaro heeft nu het aanbod van Chili van vier vliegtuigen geaccepteerd om de branden te bestrijden, de meeste in Brazilië sinds 2010.

Hij onthulde dat alle landen in het Amazonegebied, met uitzondering van Venezuela, op 6 september bijeen zullen komen om een gemeenschappelijk beleid verder te bespreken. Nadat hij zijn Chileense tegenhanger Sebastian Pinera had ontmoet, zei Bolsonaro echter dat hij nog niet bereid was het G-7 aanbod te accepteren.

"De Franse regering noemde me een leugenaar," zei hij volgens persbureau Reuters. "Pas nadat die heeft herroepen wat ze over mij en het Braziliaanse volk, die deze afname van de soevereiniteit van de Amazone niet accepteren, zeiden kunnen we weer praten."

Brazilië en G-7 hulp
Het niet helemaal duidelijk als Brazilie nu de G-7 hulp zal accepteren. Er zijn over en weer veel harde woorden gevallen. Nadat hij had uitgesloten dat hij de hulp accepteerde, verzachtte Bolsonaro zijn houding dinsdag een beetje en zei hij dat hij dit zou overwegen, als president Macron zich zou verontschuldigen omdat hij hem een leugenaar noemde.

Na de ontmoeting van Bolsonaro met de gouverneurs op dinsdag, zei de presidentiële woordvoerder Rego Barros dat de Braziliaanse regering "openstaat voor financiële steun van organisaties en landen". Barros benadrukte echter dat de hulp naar het totale Braziliaanse volk" moest gaan. Er is nog geen reactie ontvangen van de Franse regering of de G-7 landen.

De gouverneur van de staat Maranhão, Flávio Dino, zei dat hij en zijn collega's uit de andere getroffen staten het staatshoofd hadden verteld dat "het niet het moment is om geld te weigeren".

Andere hulp
Afgezien van de US$ 22 miljoen die de G-7 landen aanboden, heeft Hollywood-acteur Leonardo DiCaprio ook US$ 5 miljoen toegezegd om de branden te helpen bestrijden. Apple-CEO Tim Cook tweette ook dat het bedrijf zou "doneren om de biodiversiteit van het Amazone-regenwoud te behouden", maar hij noemde geen bedrag. De Amerikaanse president Donald Trump tweette dat Bolsonaro en Brazilië "de volledige en complete steun van de VS hebben".

Persbureau Reuters meldt een diplomatieke bron in Brasilia heeft verteld dat de Braziliaanse overheid US$ 12,2 miljoen van de Britse regering heeft geaccepteerd.

Reacties bewoners
Jorgimar Alberto, uit Roraima, één van de meest door de branden getroffen staten, heeft het grootste deel van het land rondom zijn houten huis zien verbranden. "Het is een risicovolle situatie, we hebben hier veel gewassen en alles brandt, zoals de cashewbomen," vertelde hij de BBC. "Ik moest zelfs de dieren binnenhouden om te voorkomen dat ze zouden verbranden. Elk jaar is het hetzelfde, deze branden verstoren de regio enorm."

Zijn vrouw vertrok omdat zij het niet meer uithield met de brandgeur in het huis en de dreiging van het steeds dichterbij komende vuur.

Dr. Daniel Pires vertelde ondertussen aan de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo dat het aantal kinderen dat hij sinds het begin van de maand met ademhalingsproblemen had gezien, was verdubbeld. "Deze periode is erg zwaar geweest. Het droge weer en de rook veroorzaken veel problemen voor kinderen, zoals longontsteking, hoesten en afscheiding," zei de kinderarts, die in het kinderziekenhuis Cosme e Damia in de hoofdstad Rondonia van Porto Velho werkt.

Edson Oliveira, eigenaar van een houtzagerij uit het zuiden van Amazonas, zei dat hij de berichtgeving over de Amazone niet geloofde. "Naar mijn mening zijn de gebieden die branden hetzelfde als die elk jaar branden," vertelde hij de BBC. Gevraagd naar wat hij zou willen dat politici doen voor de Amazone, zei hij dat hij graag "economische alternatieven voor mensen hier zou willen, om een manier te vinden waarop we gebruik kunnen maken van de natuurlijke rijkdom die we hier hebben". Hij stelde: "Het heeft geen zin om met de vinger te wijzen naar wat er mis is zonder alternatieven voor mensen te brengen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May