Oppositie dient negen moties in tegen conceptovereenkomsten
27 Aug 2019, 18:15
foto
De oppositie heeft negen moties ingediend die betrekking hebben op de conceptovereenkomsten die de regering is overeengekomen met de Alcoa/Suralco over beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst. (Foto: Raoul Lith)


De oppositie roept de regering op om de aanbeveling van de externe deskundigen op te volgen en de concept Bakhuysovereenkomst -die niet in het belang van Suriname en in strijd met de Surinaamse rechtsorde is - dringend te herzien en aan te passen op basis van onderhandelingen als gelijke partijen. In één van de negen moties die zijn ingediend in tweede ronde van het parlement roept ze de regering op om een Bakhuysovereenkomst los te zien van een raamovereenkomst of welke andere overeenkomst dan ook. De concept overeenkomst moet worden beschouwd en beoordeeld als een op zich zelf staand project gericht op een efficiënte continuering van de bauxiet-industrie.

De moties zijn getekend door: Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Mahinderkoemar Jogi, Riad Nurmohamed, Dew Sharman, Krishnakoemarie Mathoera, Ronny Brunswijk, Marinus Bee, Diana Pokie, Edward Belfort, Diana Vorswijk, Ingrid Karta- Bink, Patricia Etnel en Carl Breeveld. De overige moties gaan over aanpassing van de concept Suralco stroomleveringsovereenkomst en de concept milieuovereenkomst die de oppostie onacceptabel vindt. De oppositie keurt de ontwerp overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst die de regering is overeengekomen af en roept om heronderhandelingen om de bepalingen in de overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst  in overeenstemming te brengen met de Brokopondo Overeenkomst. Ook de voorgestelde raamovereenkomst wijst de oppositie af. Zij spreekt ook haar krachtige afkeuring uit over het voorgestelde ontwerp schuldvernieuwings- en verjaringsovereenkomst. De oppositie wil dat Alcoa voor 100% garant blijft zoals afgesproken in de borgtocht overeenkomst 1958.

Naast de moties is ook een amendement ingediend door de oppositieleden. Het amendement is een volledige herziening van de wet "Wijziging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958". In het parlement moet de regering nog in tweede ronde aan het woord komen.


VHP-fractieleider Chan Santokhi motiveerde de indiening van het amendement en zei dat de regering onvoldoende beseft dat het in deze kwestie gaat om een nationale zaak. Hij benadrukte dat alle voorstellen moeten worden meegenomen, en niet alleen die in het transactiedocument dat de regering heeft opgesteld. Het amendement telt 66 pagina's.

In het parlement nadert de tweede ronde van de Commissie van Rapporteurs zijn einde. Parlementariërs krijgen nog de gelegenheid te reageren op de spreekbeurten van de commissieleden. De moties die zijn ingediend, moeten ook nog behandeld worden en in stemming worden gebracht. De regering moet dan in tweede ronde antwoorden.

De moties kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Moties_oppositie_27_aug_2019.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May