Rosebel begint herstart in noordelijke mijnen
26 Aug 2019, 00:05
foto
Werknemers van Rosebel Gold Mines op het bedrijfscomplex in Brokopondo. (Archieffoto)


Na bijna een maand begint Rosebel Gold Mines/Iamgold vandaag met de herstart van zijn mijnactiviteiten. Na zwaar lobbywerk van president Desi Bouterse, is met onder andere de topman van Iamgold, Steve Letwin, overeengekomen om de activiteiten in het district Brokopondo opnieuw te beginnen. Starnieuws verneemt dat het bedrijf de werkzaamheden niet in het zuiden - bij Nieuw Koffiekamp - oppakt, maar in het noordelijk gedeelte. Het is de tweede keer in minder dan een maand dat de hoogste baas van Iamgold naar Suriname is gekomen voor deze kwestie.

De contractors zullen voorlopig niet worden ingezet. Het is onduidelijk wanneer dat wel het geval zal zijn. Rosebel heeft per 15 augustus het werkverband met ongeveer 325 contractarbeiders opgezegd. Het bedrijf zei dat het besluit was genomen op grond van "omstandigheden waar het bedrijf geen invloed op heeft." De personeelsbond van Rosebel heeft ook diverse gesprekken gehad met de directie. Zij eiste veiligheidsgaranties voor het personeel. Ook de directie had aangegeven dat de veiligheid van alle werknemers de hoogste prioriteit heeft.

De schade die het bedrijf heeft geleden is bijzonder groot. Niet alleen zijn machines in brand gestoken, maar er is ook schade aan ander materieel aangericht. Voor de periode dat het bedrijf geen mijnactiviteiten heeft ontplooid, loopt de schade in ettelijke miljoenen US-dollars. De raffinaderij heeft met minimale bezetting op een zeer laag pitje gedraaid. Stilleggen van de raffinaderij zou heel wat meer problemen voor de opstart hebben opgeleverd.

Rosebel had in een verklaring duidelijk gemaakt dat de situatie vooralsnog geen financiële gevolgen had voor het personeel in dienst van het bedrijf. Ongeregeldheden in het Royal Hill pitgebied waarbij een illegale gouddelver is doodgeschoten door de politie, hebben ertoe geleid dat het Rosebel-bedrijfscomplex bijna volledig was geëvacueerd. Er was geen garantie voor de veiligheid van de werkers. Nu het bedrijf er voor kiest om de herstart in de noordelijke mijnen te doen, lijkt het erop dat de veiligheid in het Royal Hill pitgebied nog niet naar de zin van partijen zijn.

De directie van de Canadese multinational had verklaard dat het eraan werkte om de werkzaamheden zo snel als mogelijk te kunnen hervatten. Voor zowel het bedrijf als voor Suriname is de heropstart belangrijk. Het goudbedrijf heeft zijn prospecties voor dit jaar al naar beneden bijgesteld, wat betekent dat de Staat ook minder inkomsten in de vorm van royalties zal ontvangen.
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December