Iraanse minister ontmoet Franse president in marge G7-top
26 Aug 2019, 06:40
foto
De Franse president Emmanuel Macron en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif. (Getty Images)


De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, landde zondag in Biarritz, wat velen tijdens de G7-top een verrassingsbezoek noemden. De Amerikaanse president Donald Trump vertelde verslaggevers dat hij 'geen commentaar' had op Zarif die in Biarritz aankwam.

Zarif twitterde een foto van de ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron en andere Franse topambtenaren op zondagavond. Hij zei dat de vergadering in de "marge" van de G7-top was. "Weg vooruit is moeilijk, maar het proberen waard," twitterde Zarif, eraan toevoegend dat hij naast het ontmoeten van Franse leiders een gezamenlijke briefing had gegeven aan ambtenaren uit Duitsland en Groot-Brittannië.

De komst van Zarif had Trump verrast, zei een ambtenaar van het Witte Huis, terwijl andere delegaties zeiden dat ze op het laatste moment op de hoogte waren gebracht. Het Elysee zei dat de delegaties waren geïnformeerd, maar alles was heel snel gebeurd.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, twitterde dat het uitnodigen van Iran "respectloos" was tegenover de Amerikaanse president. Zij noemde de actie van Macron "manipulatief " en "onoprecht".

De nucleaire deal van 2015 tussen Iran en grote mogendheden, was erop gericht de nucleaire activiteiten van Iran te beteugelen in ruil voor het opheffen van de vele internationale sancties tegen Teheran. Sinds Washington zich in het afgelopen jaar uit de deal heeft teruggetrokken, heeft Trump een beleid van maximale druk uitgeoefend om te proberen Iran te dwingen tot een nieuwe onderhandeling over zijn programma voor ballistische raketten en regionale activiteiten.

Hoewel de Europese bondgenoten van Trump ook nieuwe gesprekken met Iran willen, vinden zij dat de nucleaire deal moet worden gehandhaafd. Macron, die in Europa het voortouw heeft genomen bij het proberen de overeenkomst te redden en een diepere crisis in het Midden-Oosten af te wenden, had Zarif al vrijdag in Parijs ontmoet.

Ze bespraken voorstellen om de spanningen tussen Washington en Teheran te de-escaleren, waaronder het versoepelen van sommige Amerikaanse sancties of het voorzien van Iran van een economisch compensatiemechanisme om de olie-inkomsten die zijn verloren onder de Amerikaanse sancties goed te maken.

Washington heeft niet aangegeven dat het de sancties zal verlichten en het is onduidelijk welk soort compensatiemechanisme Macron Iran wil bieden, aangezien in dit stadium een voorgesteld handelskanaal voor humanitaire en voedseluitwisselingen met Iran, nog steeds niet operationeel is.

Macron heeft benadrukt dat hij in ruil voor eventuele concessies verwacht dat Iran de nucleaire deal volledig naleeft en nieuwe onderhandelingen aangaat. Eén van de Iraanse functionarissen zei echter dat het programma voor ballistische raketten van Iran niet openstond voor onderhandeling.

In reactie op de inspanningen van de Franse president zei Trump dat hoewel hij blij was voor Macron om naar Teheran te reiken om spanningen op te heffen, hij zijn eigen initiatieven zou voortzetten. "We zullen onze eigen “handreiking” doen, maar weet je, ik kan mensen niet stoppen om te praten. Als ze willen praten, kunnen ze praten," zei Trump.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May