Trump draagt Amerikaanse bedrijven op China te verlaten
24 Aug, 10:45
foto
President Donald Trump zei dat de Amerikaanse economie "sterk en goed" was. (Foto: AFP)


President Donald Trump zegt dat hij Amerikaanse bedrijven "hierbij heeft bevolen" China te verlaten, nadat Beijing plannen heeft aangekondigd om nieuwe tarieven op Amerikaanse goederen te heffen. Het Witte Huis kon niet meteen aangeven met welk gezag de president particuliere bedrijven kon dwingen een land te verlaten.

In een zinderende Twitter barrage op vrijdag zei de Trump: "Onze grote Amerikaanse bedrijven worden hierbij opgedragen onmiddellijk op zoek te gaan naar een alternatief voor China, breng uw bedrijven THUIS en maak uw producten in de Verenigde Staten."

Hij tweette ook: "We hebben China niet nodig en zouden eerlijk gezegd veel beter af zijn zonder hen. Ons land heeft al vele jaren triljoenen dollars verloren met China. Ze hebben ons intellectueel eigendom gestolen met een snelheid van honderden miljarden dollars per jaar, en ze willen doorgaan. Ik zal dat niet laten gebeuren!”

De nieuwe Chinese tarieven variëren van 5% tot 10% en zijn van toepassing op meer dan 5.000 goederen afkomstig uit de VS. Landbouwgoederen, ruwe olie en kleine vliegtuigen behoren tot de beoogde items. Beijing zei ook dat het een tarief van 25% op de invoer van Amerikaanse auto's zal doen herleven dat het eerder in 2019 heeft opgeheven in een gebaar van goede wil toen de twee landen probeerden te onderhandelen over een handelsovereenkomst. China zei dat het van plan was zijn nieuwe tarieven in twee fasen op te leggen op 1 september en 15 december.

Autofabrikanten waarschuwden dat de belasting Amerikaanse banen in gevaar zou brengen. "Toen deze tarieven aanvankelijk door China werden opgelegd in 2017, daalde de Amerikaanse export van afgewerkte voertuigen met 50%", zegt John Bozzella, die de autofabrikanten vertegenwoordigt. "Dat kunnen we Amerikaanse arbeiders niet nog eens laten overkomen."

Trump richtte vrijdag ook zijn woede tegen het hoofd van de Amerikaanse centrale bank nadat hij sprak over de economische risico's van een handelsoorlog met China. De president vroeg zich af of Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), een grotere "vijand" was dan de Chinese leider Xi Jinping. Powell hield een keynote speech op de jaarlijkse conventie voor centrale bankiers in Jackson Hole, Wyoming. Hoewel hij zei dat de Amerikaanse economie zich in een "gunstige plaats" bevond, somde hij een aantal economische en geopolitieke risico's op die verband houden met de handelsoorlog van Trump met China. Er zijn 'geen recente precedenten om een ​​beleidsreactie op de huidige situatie te sturen', zei Powell, eraan toevoegend dat monetair beleid 'geen geregeld regelboek voor internationale handel kan bieden'.

Het hoofd van de Fed staat onder druk van Trump voor een diepe verlaging van de rentetarieven en heeft te maken gehad met een reeks kritische Twitter-berichten van de president. Sommige analisten denken dat Trump zijn kritiek op Powell heeft verergerd, zodat hij hem de schuld kan geven als de Amerikaanse economie in een neergang raakt.

Karen Petrou, managing partner van Federal Financial Analytics, vertelde de BBC eerder deze week: "Trump maakt het niet uit wat de tarieven zijn. Hij weet dat de kiezers iemand de schuld zullen geven voor de tragere groei en onrust op de markt en is vastbesloten ervoor te zorgen dat hij het niet is,” zei ze. "Wat doet een slimme politicus? Hij zorgt voor een zondebok die wordt gewantrouwd door Republikeinen, Democraten, onafhankelijken, populisten en progressieven."

De aandelenmarkten in de VS daalden na nieuws over de Chinese tarieven, maar herstelden zich vervolgens om weer maar opnieuw te dalen in reactie op de tweets van het staatshoofd.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February