Kashmir: Scholen heropenen, leerlingen blijven thuis
20 Aug, 09:19
foto
Klaslokalen op scholen die door verslaggevers werden bezocht, bleken meestal leeg. (Foto: Abid Bhat)


Sommige scholen zijn maandag opnieuw geopend in het door India bestuurde Kashmir. Er kwamen echter weinig leerlingen opdagen door de voortdurende spanningen over het plotselinge besluit van de Indiase regering twee weken geleden, om de regio van zijn speciale status te ontdoen. India heeft de federale staat opgesplitst in twee uniegebieden - Jammu en Kashmir –, die worden bestuurd door Delhi.

Een blokkade blijft grotendeels van kracht in de vallei met een moslim-meerderheid, maar de autoriteiten zeiden dat ze bijna 200 basisscholen in Srinagar, de grootste stad, opnieuw hadden opengesteld. De regering begon het vaste communicatienetwerk gedeeltelijk te herstellen in het weekend, maar mobiele netwerken en internet bleven uitgeschakeld omdat er meer protesten werden gemeld.

BBC-correspondenten melden dat veel ouders hun kinderen het liefst thuis houden, totdat de mobiele netwerken zijn hersteld. Klaslokalen op scholen die door verslaggevers werden bezocht, bleken meestal leeg. Ouders zeiden dat ze zich zorgen maakten over de veiligheid.

Het persbureau Reuters citeerde een leraar op één school die zei dat van studenten niet kon worden verwacht dat ze in dergelijke "vluchtige" omstandigheden zouden deelnemen. Hij voegde eraan toe dat een aantal van de scholen die moest openen, was gesloten of zeer weinig personeel had. De 'Press Trust of India' (PTI) meldt dat alleen overheidsscholen zijn heropend, terwijl de privé-scholen gesloten blijven. Ambtenaren zeiden dat ze probeerden vast te stellen hoeveel studenten in totaal hadden deelgenomen.

Ondanks de beperking van de bewegingsvrijheden in Kashmir, zijn er vaak protesten geweest tegen het verlies van een speciale status en sommige zijn gewelddadig geworden. Premier Narendra Modi heeft consequent de unilaterale stap verdedigd om het gebied van zijn constitutionele speciale status te ontdoen. Hij zei dat het nodig was om de economische ontwikkeling te vergemakkelijken en de veiligheid te verbeteren.

Maar de politieke leiders en activisten van Kashmir hebben de beslissing als een verraad bestempeld. Ze hebben hun woede geuit dat de intrekking werd gedaan zonder enig overleg met lokale leiders. Bekende politieke leiders worden vastgehouden sinds de intrekking van de speciale status.

Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February