Hong Kong: Protesten verstoren luchthaven voor tweede dag
13 Aug, 12:38
foto
Reizigers deden er alles aan om dwars door de demonstranten de incheck balies te bereiken op de Hong Kong International Airport. (Foto: AFP)


Het inchecken van vluchten op de Hong Kong International Airport is voor een tweede opeenvolgende dag opgeschort door anti-regeringsprotesten. De luchthaven, één van de drukste ter wereld, is sinds vrijdag de plaats van dagelijkse protesten.

Video's op sociale media tonen passagiers die worstelen om door demonstranten te komen, die de vertrekhallen hebben geblokkeerd. De stadsleider, Carrie Lam, gaf eerder een nieuwe waarschuwing aan demonstranten. Ze zei dat Hong Kong "een gevaarlijk punt heeft bereikt" en dat geweld tijdens protesten het zou duwen naar "een weg waar er  geen terugkeer is".

Massale onrust houdt Hong Kong al 10 weken in de greep en er zijn geen tekenen van verlichting. Ondanks de laatste waarschuwingen van ambtenaren, verzamelde het publiek zich dinsdag opnieuw op de luchthaven. Beelden van binnen de luchthaven toonden demonstranten die bagagekarren gebruikten om barrières te bouwen. Sommige reizigers raakten verontrust en boos over de verstoring. De luchthavenambtenaren kondigden vervolgens aan dat het inchecken van alle vluchten vanaf 16:30 uur lokale was opgeschort. In een verklaring op de website van de luchthaven werd passagiers geadviseerd om de terminalgebouwen "zo snel mogelijk" te verlaten. Het is onduidelijk in hoeverre de aankomende vluchten vandaag worden beïnvloed.

De verstoring van maandag had al geleid tot honderden annuleringen van vluchten op de luchthaven. Sommige luchtvaartmaatschappijen, waaronder vlaggenschipmaatschappij Cathay Pacific, hebben dinsdag tientallen vluchten geannuleerd voordat de laatste sluitingen werden aangekondigd.

Sommige demonstranten hielden borden op met excuses aan passagiers voor het ongemak veroorzaakt door hun demonstraties. Anderen droegen oogverbanden in solidariteit met een gewonde demonstrant en scandeerden slogans vol kritiek op het ruwe optreden van de politie. Artsen in het Queen Elizabeth Hospital in Hong Kong hebben vandaag ook een klein sit-in protest georganiseerd tegen politiegeweld, melden lokale media.


De protesten begonnen in juni als reactie op een wetsvoorstel voor uitlevering, dat nu is opgeschort, maar de protesten hebben zich gaandeweg ontwikkeld tot een meer veeleisende pro-democratiebeweging. De protesten worden gevoed door angst dat de vrijheden die Hong Kong geniet als een speciale administratieve regio van China worden uitgehold.

De Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, drong er vandaag bij autoriteiten op aan terughoudend te zijn tijdens protesten - te midden van kritiek op de reactie van de politie. "Er zijn ambtenaren te zien die van dichtbij traangasbommen afvuren in overvolle, afgesloten gebieden en recht op individuele demonstranten bij meerdere gelegenheden, waardoor een aanzienlijk risico op overlijden of ernstig letsel ontstaat," zei ze in een verklaring die om een ​​onderzoek vroeg.

De reacties komen nadat er zondag verschrikkelijke opnames zijn gemaakt van confrontaties. Een aantal mensen, waaronder een politieagent, raakte gewond bij de botsingen. Lam besprak het laatste geweld tijdens een vijandige persconferentie op dinsdag. "Neem even de tijd om na te denken, kijk naar onze stad, ons huis - willen jullie allemaal echt zien dat het in een afgrond wordt geduwd?" zei ze. Op sommige momenten leek het alsof ze in tranen zou uitbarsten. Soortgelijke opmerkingen werden ook gedaan door een ambtenaar van het Chinese Verbindingsbureau in Hong Kong, die maandag zei dat de stad "in een bodemloze afgrond zou glijden als de terreurdaden doorgaan".

Lokale journalisten ontketenden een spervuur ​​van vragen in het Kantonees en Engels tegen Lam. Velen veroordeelden haar reactie op de onrust. Lam vertelde leden van de media dat ze "diepbedroefd" was door meldingen van ernstig letsel bij de protesten van het afgelopen weekend, maar ze leek de politie te verdedigen tegen claims dat ze excessief geweld gebruikten, zeggend dat ze handelden onder "extreem moeilijke omstandigheden".

Saturday 30 May
Friday 29 May