Miljoenen moslims vieren wereldwijd Ied-Ul-Adha
12 Aug 2019, 00:57
foto
In het Arabisch betekent Ied-Ul-Adha letterlijk het Offerfeest. (Foto: Reuters)


Miljoenen moslims over de hele wereld vieren de religieuze feestdag van Ied-ul-Adha. In het Arabisch betekent Ied-ul-Adha letterlijk het "offerfeest". De viering herdenkt het verhaal van de geloofstest van de moslimprofeet Ibrahim.

Moslims geloven dat God de profeet Ibrahim opdroeg zijn zoon, Ismail, te offeren. Het geloof is dat God bij hem bleef, de jongen spaarde en een ram in zijn plaats plaatste.

In het dorp Mina, in de buurt van de islamitische heilige stad Mekka, markeert het de dag waarop miljoenen pelgrims de symbolische steniging van de duivel uitvoeren. Ze zullen dan de kubusvormige Ka'aba in Mekka, de heiligste plaats van de islam, omcirkelen voordat ze vertrekken.

De Ka'aba (een meteoriet) vertegenwoordigt het metaforische huis van God en de eenheid van God in de islam. Bezoekende moslims over de hele wereld staan ​​tijdens de vijf dagelijkse gebeden tegenover de Ka'aba.

Hoewel de meerderheid van de moslims het vierdaagse feest vanaf zondag zal vieren, zal Ied-Ul-Adha voor velen, ook voor degenen die in de Filipijnen, India en Pakistan wonen, pas op maandag beginnen. Ook in Suriname wordt het vandaag gevierd.

De dag wordt gekenmerkt door het offeren van een dier, meestal een geit, schaap of koe, en de verdeling van het vlees onder buren, familieleden en armen. Het feest markeert ook het einde van de Hadj, de vijfdaagse pelgrimstocht die moslims ondernemen om de ziel van zonden te reinigen en een gevoel van gelijkheid en broederschap bij moslims op te wekken.

Van elke moslim, die de financiële middelen heeft om de bedevaart te ondernemen, wordt verwacht dat hij er minstens één keer in zijn leven aan deelneemt en één van de vijf pijlers van de islam vormt.

Tijdens de laatste drie dagen van Hadj scheren mannelijke pelgrims hun hoofd en verwijderen zij de witte badstofkleding die tijdens de bedevaart wordt gedragen. Vrouwen knippen een klein haarlokje af in een teken van spirituele wedergeboorte en vernieuwing.

Volgens de Saudi General Authority for Statistics namen bijna 2,5 miljoen moslims deel aan de Hadj van dit jaar, met meer dan 600.000 afkomstig van buiten Saudi-Arabië.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May