Negatief advies deskundigen over 'Alcoa Deal' naar regering
07 Aug 2019, 06:39
foto
De Afobaka krachtcentrale te Brokopondo. De regering is overeengekomen om de dam per eind december over te nemen.


De wetten ter beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst die liggen bij De Nationale Assemblee zullen niet eerst in openbare commissievergaderingen worden behandeld. Starnieuws verneemt dat de commissie onder leiding van Wendell Asadang (NDP) heeft besloten dat het advies van de externe deskundigen die De Nationale Assemblee heeft aangetrokken, naar de regering te sturen. De commissievergaderingen worden geleid door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Besloten is om stukken uit te wisselen met de regering, waarbij eventueel nog een overleg plaatsvindt vóór de openbare behandeling. 

De externe deskundigen die bestaat uit juristen, hebben in een lijvig rapport geadviseerd om de finale concepten die de regering heeft ingediend niet aan te nemen. Dit moet pas gebeuren na wijziging dan wel aanpassing. De transactiedocumenten tussen de Republiek Suriname en Alcoa, bestaan uit de:
1. schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst
2. Raamovereenkomst met alle bijlagen en uitvoeringsovereenkomsten
3. Overeenkomst inzake Bakhuis Ontwikkelingsprogramma. 

Op dit moment is het Surinaams recht het toepasselijk recht en staan de bepalingen opgenomen in de Brokopondo-overeenkomst en alle accessoire overeenkomsten nog recht overeind. De commissie beveelt aan dat de concepten zoals die aan De Nationale Assemblee zijn aangeboden dringend herzien en aangepast worden conform de Surinaamse regelgeving en geldende internationale richtlijnen. Uiteraard vloeit daaruit voort dat er op gelijkwaardige basis opnieuw wordt onderhandeld door partijen.

Het is niet aan te bevelen om het Nederlands recht als het toepasselijk recht aan te nemen, evenmin de Engelse tekst als de bindende tekst. Geadviseerd wordt om de bepaling van de Brokopondo-overeenkomst dat de Nederlandse tekst de bindende tekst is aan te houden.

De schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst is niet acceptabel en in strijd met de borgtochtovereenkomst.
De raamovereenkomst en alle andere overeenkomsten zijn op diverse onderdelen in strijd met het in Suriname geldend recht, niet voordelig voor de Staat Suriname en op sommige aspecten zelfs onethisch, o.m. ten aanzien van de aansprakelijkheids- en vrijwaringsbepalingen. 

De algehele vrijwaring van aansprakelijkheid, ook voor toekomstige milieuschade die ecologisch nog niet zichtbaar is, is niet te bevelen.

Het afhankelijk stellen van de overdracht van het waterkrachtwerk (dam) aan genoemde voorwaarden is niet aan te bevelen.

Overdracht van het waterkrachtwerk moet in goed functionerende toestand geschieden en niet op ‘as is, where is’ basis, zoals de raamovereenkomst en overdrachtsovereenkomst bepalen. De overdracht van het waterkrachtwerk (dam) ‘as is as where is’ niet aan te bevelen. Alvorens de overdracht plaatsvindt, moet er wederom een assessment c.q. onafhankelijk onderzoek van de dam gepleegd worden. 

De milieuovereenkomst met daarin opgenomen een rehabilitatie- en saneringsplan, is na aanvulling en een assesment van een milieudeskundige, aan te bevelen. 

Gelet op al het voorgaande is evident dat de Suriname Stroomafname-, Suralco Stroomafname- en de transitiewerkzaamheden overeenkomsten niet kunnen worden gesloten zoals die zijn aangeboden aan de Nationale Assemblee. Indien de Staat het wenselijk acht om in dit kader toch nadere overeenkomsten met Suralco en anderen te sluiten dan is het sterk aan te bevelen om deze overeenkomst zodanig aan te passen dat de Staat Suriname minstens als gelijkwaardige contractpartij verbonden wordt en dat de overeenkomsten eveneens niet in strijd met de goede zeden en dwingende wettelijke bepalingen zijn. 

De aangegeven bepalingen omtrent de stroomafname en stroomprijs zijn niet in het belang van Suriname en niet aan te bevelen. Dit zijn de voornaamste aanbevelingen van de externe juridische deskundigen bestaande uit: 
Joyce Naar (vaste deskundige DNA en advocaat in België), Monique Vos (advocaat), Nailah van Dijk (advocaat) en Humphrey Schurman (advocaat). 

U kunt het advies van de externe deskundigen hier downloaden. 
pdf-icon.gif finale_analyse_externe_juristen_dna_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May