President belooft steun begrafeniskosten goudzoeker
06 Aug, 18:42
foto
Een zus van de omgekomen goudzoeker bij De Nationale Assemblee. Gevraagd werd om de begrafeniskosten te dekken. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft de familie van de omgekomen goudzoeker, Furgill Aloeboetoe (25), ontvangen te Brokobaka. De president heeft de familie gecondoleerd met het smartelijk verlies. Tijdens het gesprek gaf de familie de pijnpunten en de verwachtingen aan. De president is vervolgens ingegaan hierop en heeft de familie meegedeeld dat de regering bereid is te ondersteunen bij de begrafenis. Beide partijen tonen begrip en wederzijds respect voor elkaar. Het gesprek is succesvol verlopen.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen benadrukt tegenover het Nationaal Informatie Instituut dat de vraagstukken of conflictsituaties binnen de goudsector in het dorp Nieuw Koffiekamp rationeel opgelost moeten worden. “Er valt een dode te betreuren, maar we moeten dit moment niet aangrijpen om vijandig te zijn en blijven, maar juist om een bijdrage te leveren aan een duurzame oplossing.” Dit zegt hij naar aanleiding van een overleg dat de president het afgelopen weekend heeft gehad met partijen in verband met recente conflicten in het dorp.

De bewindsman roept de samenleving op om zaken oplossingsgericht te benaderen, in het bijzonder degenen die nauw betrokken zijn. “We leven mee met de familie. Laten wij de situatie niet verergeren door dingen te roepen die gaan leiden tot rassenhaat of verdeling of verscheuring van de Surinaamse natie. Er zijn grotere problemen; wereldoorlogen, crisissituaties, die zijn opgelost. Ook dit vraagstuk zullen wij als land moeten oplossen. Het is gebeurd. Hoe gaan we met elkaar verder en hoe kunnen we ervoor zorg dragen om herhaling hiervan uit te sluiten.”

Alle partijen betrokken bij het recente incident bij Rosebel Gold Mines hebben schade geleden. De familie van de overledene is haar geliefde kwijt, Rosebel Gold Mines en ook Suriname ondervinden financiële- en imagoschade. “We moeten voorkomen dat de schade steeds toeneemt.” De bewindsman is er voorstander van dat er binnen de gegeven omstandigheden middels dialoog uitgekeken wordt naar een duurzame oplossing. Hierbij dient vanwege de gevoeligheid de nodige voorzorg in acht genomen om te komen tot een oplossing die bevredigend is voor alle partijen. 

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July