India trekt speciale status Kashmir in
05 Aug 2019, 14:42
foto
India heeft in de afgelopen dagen tienduizenden troepen ingezet in de door India bestuurde Kashmir. (Foto: AFP)


De Indiase regering trekt het deel van de grondwet in dat het door India beheerde Kashmir een speciale status. Het is een ongekende actie die waarschijnlijk tot onrust zal leiden. Artikel 370 is gevoelig omdat het de autonomie van de staat met een moslim-meerderheid garandeert.

De hele regio wordt betwist tussen India en Pakistan. Elk claimt het volledig, maar controleert slechts delen ervan. Aan de Indiase kant is er een langdurige opstand geweest.

India en Pakistan, beide nucleaire machten, hebben sinds de onafhankelijkheid en opdeling van India in 1947 twee oorlogen gevoerd en hebben een lopend conflict over het Himalayagebied. Pakistan heeft het besluit van India om de speciale status van zijn deel van Kashmir als illegaal in te trekken, veroordeeld. Het zei dat het "alle mogelijke opties zou gebruiken" om het tegen te gaan. "India speelt een gevaarlijk spel dat ernstige gevolgen zal hebben voor de regionale vrede en stabiliteit", zei minister van Buitenlandse Zaken, Shah Mehmood Qureshi.

De beweging van de hindoe-nationalistische BJP-regering leidde tot verontwaardiging in het parlement, en sommige juridische experts hebben het een aanval op de grondwet genoemd. De voormalige eerste minister van de staat, Mehbooba Mufti, zei dat de intrekking van artikel 370 India in feite een bezettingsmacht maakte. "Vandaag markeert de donkerste dag in de Indiase democratie," zei ze in een tweet, eraan toevoegend dat het "unilaterale besluit" van de regering "illegaal en ongrondwettelijk" was.

Artikel 370
Tijdens de opdeling van het Indiase subcontinent in 1947 werd verwacht dat Jammu en Kashmir, net als andere regio's met een moslim-meerderheid, aan Pakistan zouden worden toegewezen. Maar de heerser van de prinselijke staat, die aanvankelijk onafhankelijk had willen worden, sloot zich aan bij India in ruil voor hulp tegen een invasie van stamleden uit Pakistan.

In 1949 werd een speciale bepaling aan de grondwet toegevoegd die autonomie verleende aan Jammu en Kashmir. Artikel 370 staat de deelstaat toe om zijn eigen grondwet, een afzonderlijke vlag en onafhankelijkheid over alle zaken behalve buitenlandse zaken, defensie en communicatie te hebben.

Een andere bepaling die later is toegevoegd op grond van artikel 370 - 35A - biedt speciale voorrechten aan permanente ingezetenen, waaronder banen bij de overheid en het exclusieve recht om eigendom in de deelstaat te bezitten. Het wordt gezien als het beschermen van het demografische karakter van de enige deelstaat met een islamitische meerderheid in India. Deze voordelen gaan verloren met de intrekking van artikel 370.

Aankondiging regering
De regering kondigde een presidentieel bevel aan dat artikel 370 volledig intrekt, behalve één clausule waarin staat dat de deelstaat een integraal onderdeel van India is. Het stelde ook voor om de deelstaat in twee regio's te verdelen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, kondigde het bevel in het parlement aan te midden van massale protesten van de oppositie. Hij zei dat het bevel in een wet zou veranderen zodra het werd ondertekend door de president. Het intrekken van het artikel vereist alleen een presidentiële orde.

Kort na de aankondiging gaf het ministerie van Recht en Justitie een niet-ondertekend presidentieel bevel vrij waarin de details van de voorgestelde wijzigingen werden beschreven. Het wijzigen van artikel 370 vereist ook de instemming van de deelstaatregering, maar Jammu en Kashmir staan ​​sinds juni 2018 onder het bestuur van een gouverneur nadat de BJP zich terugtrok uit een coalitie van de deelstaatregering met de regionale People's Democratic Party (PDP).

Dit betekent feitelijk dat de staat rechtstreeks door Delhi is geregeerd via een gouverneur, die heeft ingestemd met de wijzigingen. De wijzigingen zullen naar verwachting binnenkort tot wet worden verheven.

Het door India beheerde Kashmir, waar ongeveer 12 miljoen mensen wonen, bevindt zich in een positie van vergrendeling. Er zijn avondklokachtige voorwaarden opgelegd en er zijn bevelen ingevoerd om samenkomsten van meer dan vier personen te voorkomen.

Tienduizenden Indiase troepen werden ingezet in de regio voorafgaand aan de aankondiging van vandaag. Toeristen zijn aangezegd om te vertrekken onder waarschuwingen van een terreurdreiging.

De beperking van mobiele netwerken en internet hebben het gevoel van crisis versterkt en de regio grotendeels afgesneden van de rest van India. In de uren voor de aankondiging van maandag werden twee van de voormalige ministers van de deelstaat - Omar Abdullah en Mehbooba Mufti - onder huisarrest geplaatst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May