'Diya let us shine' doet titel eer aan in Thalia
04 Aug 2019, 16:30
foto
De Bharata Natyam dansvoorstelling 'Diya Let Us Shine' is een waar spektakel geworden. Het publiek heeft genoten van het optreden. (Beeld: Dinesh Sheoratan)


De zaal van het intieme Thalia theater was beide dagen, vrijdag en zaterdag 2 en 3 augustus, compleet uitverkocht. Velen waren naar de Bharata Natyam dansvoorstelling Diya Let Us Shine gekomen om met eigen ogen het spektakel te mogen aanschouwen. En dat mag gezegd worden. Want een spektakel was het. De jongste deelneemster is slechts 2 jaar, de oudste bijna 50 en alles ertussenin. 

Ruim 90 meisjes en dames in allerlei speciaal voor de show ontworpen Indiase kostuums dansten als professionals in de alweer 11e productie van het inmiddels tot fenomeen geworden Namita Bhaggoe-Ajodhia. Ze runt haar dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan reeds 18 jaar. Diya Let Us Shine staat in het teken van Licht dat de letterlijke vertaling is van ‘Diya’ in de breedste zin van het woord. Ook is het de naam van het 2-jarige dochtertje van Namita Bhaggoe. Zelfs zo klein als ze is, vertolkte een bescheiden rol op het podium. 


Namita Ajodhia met een van haar leerlingen op het podium. (Foto: Dinesh Sheoratan)

“We hebben allemaal het licht in ons en als we dat allemaal laten schijnen, wordt de wereld een stukje mooier. Kinderen kunnen zich middels 'Diya' optimaal ontwikkelen en zo ook leren duurzaam om te gaan met de wereld.” Dit is boodschap die Namita met haar show wil uitdragen. De 90 minuten durende show ging op in verschillende themadansen; Promise Me, The Apple of My Eye, Follow Me Into Forever en nog vele andere. Ze leidden de bezoeker op eigenlijk een zeer spelende wijze door de voorstelling. Aan het einde volgde een tweetal gastoptredens die iets afweken van het Hindostaanse repertoire, maar die niettemin haarfijn aansloten op het thema. 

Danseres Joela Guiamo danste in de vorm van meer het klassieke ballet Beauty Shines From The Inside van choreograaf Lilian Sprangers. Het publiek zinderde toen er een dans in hoog opgehangen doeken, het zogenaamde Aerial Silk, werd uitgevoerd. Niet geheel zonder risico, maar de danseres wist absoluut wat ze deed en kwam halverwege haar val in de doeken bewust tot stilstand in een heuse spagaat.

Maandenlange voorbereidingen en veel weekenden offerden haar leerlingen op om tot het gewenste repertoire te komen. Alle bewegingen en finesses van de choreografie vergen veel oefening en kunst. Voor de zeer jeugdigen onder haar leerlingen was het niet altijd even gemakkelijk. Weeskinderen en de hoog senioren uit de samenleving kregen kans de Generale bij te wonen. Terwijl buiten het hemelwater op de zaterdagavond naar beneden kletterde, binnen Thalia was het Let Us Shine. De Diya die het uiteindelijke avondje uit liet schitteren.

Arjen Stikvoort
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May