Na alarm: Duizenden vluchten uit betwiste Kashmir regio
04 Aug 2019, 14:28
foto
Indiase toeristen laden hun bagage in een busje. Ze maken zich op om te vertrekken uit Srinagar. (Foto: Reuters)


Duizenden Indiase toeristen, pelgrims en arbeiders verlaten de betwiste regio Kashmir na een waarschuwing van de lokale overheid over mogelijke militante aanvallen. India zei dat het minstens vijf militanten heeft gedood die probeerden zijn troepen aan te vallen.

Indiase veiligheidsfunctionarissen zeiden vrijdag dat ze bewijs hadden gevonden van aanslagen die waren gepland door militanten die worden gesteund door Pakistaanse militairen. De militanten zouden het gemunt hebben op een grote hindoe-bedevaart in Kashmir waar een moslim-meerderheid woont.

Een bevel van de lokale overheid heeft de bedevaart effectief afgeblazen en de pelgrims en toeristen gevraagd naar huis terug te keren. De in Srinagar gevestigde Indiase defensiewoordvoerder kolonel Rajesh Kalia zei zaterdag dat er een aantal pogingen is geweest van in Pakistan gevestigde militanten om de vrede in de regio Kashmir te verstoren en de pelgrims aan te vallen.

Ongeveer vijf tot zeven militanten werden gedood toen ze probeerden Indiase troepen aan te vallen in de buurt van een gebied dat bekend staat als de Keran-sector, zei Kalia, eraan toevoegend dat wapens en munitie werden teruggevonden tijdens de operatie. "Veiligheidstroepen zullen blijven reageren op alle snode activiteiten," zei Kalia.

Een Pakistaanse defensiewoordvoerder verwierp de beweringen van India als 'louter propaganda' en noemde ze 'flagrante leugens'. Een hoge ambtenaar van de lokale overheid in Kashmir zei dat het advies van de lokale overheid paniek had veroorzaakt en leidde tot het vertrek van "duizenden" toeristen, pelgrims en arbeiders. De ambtenaar gaf geen specifiek aantal, maar hij zei dat de meeste van de 20.000 hindoe pelgrims en Indiase toeristen en de meer dan 200.000 arbeiders de regio verlieten.

Kashmir, dat door zowel India als Pakistan wordt opgeëist, is al lang een twistpunt tussen de twee landen. Spanningen laaiden op nadat een voertuig beladen met explosieven op 14 februari inreed in een Indiase politiekonvooi, waarbij 40 paramilitaire politieagenten werden gedood. De aanval leidde tot luchtgevechten tussen de twee naties.

India beschuldigt Pakistan van het financieren van gewapende militanten, evenals separatistische groepen in het Indiase deel van de regio. Islamabad ontkent de beschuldiging van India en zegt dat het alleen diplomatieke en morele steun biedt aan de separatistische beweging.

In een verklaring laat op zaterdag zei de Pakistaanse regering dat ze zich zorgen maakte over de situatie in het door India bezette Kashmir, en voegde eraan toe dat het de beweringen van India over "inlichtingen" over een naderende aanval verwerpt. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft bezorgdheid geuit in brieven aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de voorzitters van de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May