Atlantische orkaanseizoen 2019 actiever
31 Jul 2019, 11:41
foto


Terwijl we augustus ingaan, naderen we het midden van het Atlantische orkaanseizoen. De officiële start is 1 juni en eindigt op 30 november, hoewel tropische systemen zich op vrijwel elk moment van het jaar kunnen ontwikkelen.

Het Climate Prediction Center van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspelt dat het dit jaar waarschijnlijk een bijna normaal Atlantisch orkaanseizoen.Een gemiddeld orkaanseizoen produceert 12 stormen, waarvan zes orkanen worden, waaronder drie grote.

Voor 2019 voorspelt NOAA negen tot 15 stormen (met winden van 63 kilometer per uur of meer). Vier tot acht kunnen zich ontwikkelen tot orkanen (met winden van 119 km/u of meer), waaronder twee tot vier grote orkanen (categorie 3, 4 of 5; met winden van 179 km/u of meer). NOAA geeft zijn voorspelling met 70 procent zekerheid. Tot nu toe hebben zich dit jaar twee stormen ontwikkeld in de Atlantische Oceaan. Deze vooruitzichten weerspiegelen concurrerende klimaatfactoren.

In de afgelopen maanden hebben  El Niño omstandigheden zich ontwikkeld in de Stille Oceaan, wat betekent dat de temperatuur van het zeeoppervlak in de oostelijke tropen warmer is dan normaal. Over het algemeen hebben de omstandigheden van El Niño de neiging de Atlantische orkaanvorming te onderdrukken, door toename van winden op het hoogste niveau die zich ontwikkelende stormen afbreken.

El Niño wordt bestreden door de verwachte combinatie van warmer dan gemiddelde zee-oppervlaktetemperaturen in de tropische Atlantische Oceaan en de Caribische Zee, en een verbeterde moesson in West-Afrika, die beide de voorkeur geven aan verhoogde orkaanactiviteit.

Dit jaar is NOAA's National Weather Service (NWS) bezig met het upgraden van zijn Global Forecast System. Dit is de eerste grote upgrade in bijna 40 jaar en zal de voorspelling van tropische cyclonen en intensiteit verbeteren. "NOAA is op weg naar een gemeenschapsgericht ontwikkelingsprogramma voor toekomstige weers- en klimaatmodellering om de allerbeste voorspellingen te doen," zei Neil Jacobs, waarnemend NOAA-beheerder.

Ook dit jaar omvat NOAA's vloot van satellieten voor aardobservatie drie nieuwe operationele satellieten van de volgende generatie. De unieke, waardevolle gegevens van deze satellieten worden in de orkaanvoorspellingsmodellen ingevoerd om voorspellers dagen van tevoren te helpen kritische beslissingen te nemen en om gemeenschappen voor te bereiden die kunnen worden getroffen door naderende stormen.

Voor het seizoen 2019 verzamelen NOAA's Hurricane Hunter-vliegtuigen gegevens met een hogere resolutie van geüpgradede boordradarsystemen. Deze verbeterde observaties zullen in bijna real-time worden doorgegeven aan orkaanspecialisten in het National Hurricane Center, het Central Pacific Hurricane Center en voorspellers op NWS Weather Forecast Offices.

Naarmate het Atlantische orkaanseizoen vordert, zal NOAA's Climate Prediction Center volgende maand een update publiceren van de Atlantische seizoensvooruitzichten van 2019, net voor de historische piek van het seizoen. Ondanks dat 2019 wordt voorspeld als een "gemiddeld seizoen", blijft orkaanparaatheid van cruciaal belang, net zoals elk jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May