Merian mijn is één van de tien goedkoopste goudmijnen
28 Jul 2019, 07:09
foto
De Merian goudmijn van Newmount in Oost-Suriname staat op de lijst van tien goedkoopste mijnen ter wereld. (Foto: Newmount Suriname)


De Merian Mijn van Newmont Goldcorp in Oost-Suriname is één van de tien goedkoopste goudmijnen met een kostprijs van US$ 576 per ounce in het eerste kwartaal van dit jaar. De goudmijn met de laagste kostprijs is Fosterville van Kirkland Lake in Australië met US$ 315 per ounce. Fosterville leidt voor het tweede opeenvolgende kwartaal de lijst van tien goedkoopste goudmijnen ter wereld.

De Rosebel Goldmines van Iamgold haalt de top tien lijst niet. Ofschoon het bedrijf zijn productie in het eerste kwartaal van dit jaar heeft verhoogd naar 68.000 ounces, bleef de kostprijs vergeleken met de top tien goedkoopste goudmijnen met US$ 889 vrij hoog. Maar toch is Rosebel Goldmines in het district Brokopondo goedkoper dan andere mijnoperaties van Iamgold.

Een andere goudmijn van Newmont, Long Canyon in de Verenigde Staten, staat als derde goedkoopste met US$ 516 per ounce. De tweede goedkoopste mijn komt ook voor in Australië, de Mount Carlton van Evolution Mining. Met een kostprijs van US$ 484 per ounce is het goed voor de tweede plaats.

In het eerste kwartaal van 2019 stegen de gemiddelde all-in onderhoudskosten (AICS) van goudmijnen over de hele wereld licht in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Waren de onderhoudskosten in het vierde kwartaal van 2018 nog gemiddeld US$ 988, in het eerste kwartaal van 2019 was het gemiddeld US$ 1.000 per ounce. Een indicatie dat de bedrijven in staat zijn om de kosten in de meeste gevallen onder controle te houden.

De AISC-metriek dienst als maatstaf voor de operationele efficiëntie van een mijn. Ze bieden een uitgebreidere kijk op de mijneconomie dan de traditionele benadering van de 'geldkosten' die veel bedrijven willekeurig interpreteren - en het omvat belangrijke uitgaven zoals overheaduitgaven en kapitaal dat wordt gebruikt bij de lopende exploratie, mijnontwikkeling en productie.


De top 10 goedkoopste goudmijnen ter wereld. (Tabel Mining Intelligence)

Mining Intelligence, een zusterbedrijf van MINING.com, keek naar de kosten van primaire goudmijnen en rangschikte deze op basis van AISC. Primaire goudactiviteiten worden door Mining Intelligence gedefinieerd als "mijnen waar goud bijdroeg tot 80% of meer van de inkomsten uit operationele activiteiten die vorig jaar werden gegenereerd." De gegevens die Mining Intelligence worden gebruikt, vertegenwoordigen bedrijven die kwartaalproductie rapporteren en beursgenoteerd zijn.

Zes van de top tien goedkoopste mijnen in het tabel hebben hun kosten zien dalen tijdens het eerste kwartaal van 2019. Dit jaar is Barrick eigendom van Pueblo Viego in de Dominicaanse Republiek terug op de lijst, nadat zijn AISC opnieuw onder de US$ 550 per ounce daalde en hij zijn status als een van de goedkoopste producenten ter wereld herstelde.

Drie mijnen hadden aanzienlijke kostenverbeteringen in het eerste kwartaal, waardoor ze op de nieuwste top tien lijst kwamen. Het zijn de Mount Carlton (Australië), de Kainantu mijn (Papua Nieuw Guinea) en Natalka (Rusland). De vierde nieuwkomer op de lijst is de Natougou-Boungo mijn van Semafo in Burkina Faso.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May