Waterforum Suriname bepleit integraal waterbeheer
28 Jul 2019, 08:57
foto
Manodj Hindori, voorzitter Waterforu Suriname, overhandigt het eindrapport aan minister Sergio Akiemboto.


Waterforum Suriname heeft het eindrapport over integraal waterbeheer in Suriname aangeboden aan minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en Armstrong Alexis van de United Nations Development Program. Dit rapport is opgemaakt in het kader van de overeenkomst tussen Waterforum en de UNDP voor de uitvoering van het project 'Capacity building for Integrated Water Resource Management in Suriname'.

Het eindrapport geeft de situatieanalyse van het waterbeheer in Suriname. Alhoewel Suriname overvloedig gezegend is met water en een van de landen is met de hoogste hoeveelheid beschikbaar zoet water per capita, zijn er nog veel watergerelateerde probleemgebieden in Suriname. Zo zijn er nog op veel regio’s in het land waar er nog steeds geen of onvoldoende schoon en veilig drinkwater uit de kranen stroomt. Overstromingen en gebrekkige afwatering leggen hele gebieden blank bij grote regenbuien. Jaarlijks hebben grote landbouwgebieden te kampen met wateroverlast of juist met grote watertekorten, met alle economische schade van dien. Afvalwater wordt vaak gedumpt in bestaande waterwegen, wat leidt tot grote schade aan ons milieu. In het binnenland zijn er veel problemen met watervervuiling. Al deze tekortkomingen vragen om acute acties vanuit de verantwoordelijke instanties.

Het Waterforum Suriname heeft deze acties uitgewerkt in de context van de United Nations Sustainable Development Goal 6 (Clean Water and Sanitation). Er zal meer bewustwording moeten plaatsvinden bij beleidsmakers, politici en de totale samenleving, met speciale nadruk op jongeren, vrouwen en achtergestelde gebieden. Het integraal waterbeheersplan zal op nationaal niveau verankerd moeten worden in de komende meerjaren ontwikkelingsplannen. De wetgeving op het gebied van waterbeheer moet dringend gemoderniseerd worden. Hiertoe zijn al voorbereidingen getroffen om vier nieuwe concept waterwetten te sturen door de Raad van Ministers naar de Staatsraad en DNA. Verwijzend naar de vele instanties die zich bezig houden met waterbeheer in Suriname moet er dringend een goede coördinatiestructuur worden opgezet. Ook zal er een capaciteitsversterkingsprogramma in elkaar moeten worden gezet. Op het gebied van dataverzameling en kennis over de watersector zullen ook de nodige versterking worden gepleegd. Tenslotte is het heel belangrijk dat de financiering voor de watersector inzichtelijk in beeld is en dat er een investeringsplan opgesteld wordt voor beheer en onderhoud van het watersysteem.

Deze acties op het gebied van integraal waterbeheer zullen worden gecoördineerd door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, met ondersteuning van een stuurgroep en een uitvoerend orgaan. Ten behoeve van de monitoring van de acties is  een aantal indicatoren met een tijdsfasering aangegeven. Hiermee kan stap voor stap worden gevolgd hoe ver Suriname is met de implementatie van de acties. 

De voorzitter van Waterforum Suriname, Manodj Hindori, is blij met deze aandacht voor waterbeheer in Suriname. Hij vindt dat de watersector weliswaar nog onvoldoende ingebed is in het beleid van het ministerie, maar is ervan overtuigd dat deze boodschap van integraal waterbeheer voor de volle 100% wordt gedragen door de leiding van het ministerie. Hindori heeft de technische expertise van het Waterforum aangeboden om bij te dragen aan de implementatie van de acties. Minister Akiemboto gaf aan dat zijn ministerie vanuit haar taakstelling veel aandacht heeft voor de drinkwatervoorziening in het hele land, maar verzekerde dat het integraal beheer van deze belangrijke hulpbron voor Suriname ook op zijn volle aandacht kan rekenen. Ook de UNDP vertegenwoordiger Armstrong Alexis was verheugd dat hij op de valreep van zijn tewerkstelling in Suriname nog de aanzet heeft mogen geven voor het nationaal waterbeleid voor Suriname voor de komende generaties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May