VS: Hof keurt gedeeltelijke financiering grensmuur goed
27 Jul 2019, 20:39
foto
Prototypes van de grensmuur die Trump wil bouwen op de grens met Mexico. (Archieffoto: Reuters)


Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gezegd dat president Donald Trump US$ 2,5 miljard aan Pentagon-fondsen kan gebruiken voor een deel van de muur aan de zuidgrens. De rechtbank oordeelde met vijf stemmen tegen vier om een ​​uitspraak van een federale rechter in Californië te blokkeren die de president verbood het geld aan de muur uit te geven.

De muur, die de VS en Mexico scheidt, was de belangrijkste campagnebelofte van Trump tijdens de verkiezingen van 2016. Democraten zijn fel gekant tegen de muur. De beslissing van het Hooggerechtshof betekent dat het geld zal worden gebruikt voor muurprojecten in Californië, Arizona en New Mexico.

De rechtbank in Californië had betoogd dat het Congres de fondsen niet specifiek had toegestaan ​​om de muur te bouwen. In een tweet beschreef Trump de uitspraak als een "grote overwinning". De president heeft betoogd dat een nieuwe muur zou helpen de illegale immigratie te beteugelen, wat volgens hem de misdaad voedt en de economie belast.

Democraten zeggen dat ze voorstander zijn van grensbeveiliging, maar dat de muur duur en niet effectief zal zijn. Zij beweren dat Trump de grensnoodsituatie heeft gecreëerd en dat de muur een symbool is geworden van Trump's anti-immigratieplatform.

Op vrijdag ondertekenden de VS en Guatemala ook een deal, op grond waarvan migranten uit Honduras en El Salvador die Guatemala passeren, moeten stoppen om  eerst daar asiel aan te vragen in plaats van verder te gaan naar de VS.

Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi zei: "De uitspraak van het Hooggerechtshof legaliseert dat Donald Trump militaire middelen kan stelen om te spenderen aan een verspillende, ineffectieve grensmuur die door het Congres is verworpen, is intens fout. Onze oprichters ontwierpen een democratie geregeerd door het volk - geen monarchie."

De American Civil Liberties Union (ACLU) heeft gezworen een spoedbeslissing van het Ninth Circuit Court of Appeals te vragen "om de onomkeerbare en dreigende schade door de grensmuur van Trump te stoppen." Gloria Smith, een advocaat van de milieugroep Sierra Club, die de fondsen heeft aangeklaagd, zei: "Het besluit om militaire middelen te geleiden naar de bouw van grensmuren, zal gemeenschappen, openbare gronden en wateren in Californië, New Mexico en Arizona vernietigen."

Trump riep eerder dit jaar een noodtoestand uit en zei dat hij voor de nationale veiligheid US$ 6,7 miljard nodig had om de muur te bouwen. Dit cijfer is echter ver beneden de geschatte US$ 23 miljard die een barrière langs de hele 3.200 km lange grens zal kosten.

Democraten beweerden dat het besluit van Trump om een ​​noodsituatie uit te roepen zijn bevoegdheden onder de Amerikaanse grondwet overschreed. Ongeveer 20 deelstaten, samen met groepen waaronder de ACLU, hebben rechtszaken aangespannen om te proberen de president te stoppen met het gebruik van de noodverklaring om het Congres te omzeilen. Milieugroepen hebben ook campagne gevoerd tegen de bouw van de muur en beweerden dat deze een negatieve invloed op de natuur zou kunnen hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May