Verzet tegen migrantenverdrag Guatemala-VS
27 Jul 2019, 12:37
foto
Het migrantenverdrag tussen Guatemala en de VS moet nog door het Congres van Guatemala worden goedgekeurd. (Foto: Al Jazeera)


Mensenrechtengroepen, activisten en voormalige functionarissen in Guatemala verzetten zich fel tegen een controversiële migratieovereenkomst die de regering van het land en de Verenigde Staten gisteren hebben getekend. De overeenkomst is getekend dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump had gedreigd met sancties tegen het Midden-Amerikaanse land als het geen zogenaamde "veilige derde landen" -overeenkomst zou sluiten waarin is opgenomen dat Guatemala meer asielzoekers zal opvangen.

Tegenstanders van de overeenkomst wijzen op het onvermogen van het land om in de behoeften van zijn eigen burgers te voorzien als een reden waarom Guatemala niet in staat zou zijn asielzoekers op te vangen. Duizenden van zijn eigen burgers, proberen de VS te bereiken in een poging te vluchten voor de armoede, het geweld en slechte economische omstandigheden in Guatemala.

"Guatemala voldoet niet aan de minimale voorwaarden voor zijn eigen inwoners," vertelde Jordan Rodas, de mensenrechtenombudsman van het land, aan Al Jazeera. Het mensenrechtenbureau is bezig een mogelijke juridische actie tegen de overeenkomst te onderzoeken, zei hij.

De VS en Guatemala hebben de migratieovereenkomst getekend, omdat president Trump Guatemala had gedreigd met tariefheffingen.Volgens de deal zouden migranten uit El Salvador en Honduras die Guatemala passeren daar moeten stoppen om asiel te zoeken. Migranten die geen asiel hebben aangevraagd, komen niet in aanmerking voor asiel in de VS.
In ruil daarvoor zei Trump dat Guatemalteekse landarbeiders gemakkelijker toegang zouden krijgen tot werk op Amerikaanse boerderijen. De Guatemalteekse regering zegt dat de overeenkomst twee jaar zal duren en elke drie maanden zal worden herzien. Ze zei  dat geen van beide partijen verplicht was om enige financiering beschikbaar te stellen onder het plan.

De president van Guatemala, Jimmy Morales, had vorige week een deal moeten sluiten met Trump, toen het Constitutionele Hof van Guatemala besliste dat hij niet kon ondertekenen zonder goedkeuring van het Congres. Daarop reageerde Trump met bedreigingen van tariefheffingen en andere sancties, nadat het hooggerechtshof van het land had bevolen om de overeenkomst te blokkeren.

"We waren klaar voor de uitvoering. Nu kijken we naar de 'BAN' ... Tarieven, overmakingskosten of al het andere. Guatemala is niet goed geweest. Grote hoeveelheden dollars van de Amerikaanse belastingbetaler die naar hen gingen, heb ik 9 maanden geleden geblokkeerd," schreef Trump op Twitter.

Belasting op de overmakingen naar Guatemala zou een aanzienlijke bedreiging voor de economie van het land zijn geweest. In het buitenland wonende Guatemalteekse burgers stuurden vorig jaar US$ 9,5 miljard terug, dat is volgens de Wereldbank 12% van het Bruto Binnenlands Product van het land.

Het is nog niet duidelijk hoe de deal is bereikt, gezien de uitsprak van het Constitutionele Hof. Details van de deal zijn ook onduidelijk. In afwijking van eerdere verklaringen noemde de Guatemalteekse regering het geen "veilige derde land overeenkomst." Volgens een dergelijke overeenkomst moeten asielzoekers die door een 'veilig land' reizen op weg naar de VS naar dat land worden teruggestuurd om asiel voor de VS aan te vragen. Door een dergelijke overeenkomst zouden Guatemalteken en Mexicanen de enige Latijns-Amerikaanse migranten zijn die bescherming kunnen zoeken aan de grens tussen de VS en Mexico.

Volgens het VN-vluchtelingenverdrag van 1951 niet verplicht asiel aan te vragen in het eerste 'veilige land' dat ze bereiken. Asielzoekers die illegaal een land binnenkomen, worden ook beschermd tegen vervolging op grond van artikel 31 van het Verdrag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May