Nieuwe wet voor beter toezicht notarisambt
26 Jul 2019, 00:51
foto
Na een lange vergadering met diverse schorsingen is de Wet 'Notarisambt' met algemene 29 stemmen aangenomen donderdagavond. Een groot deel van de Assembleeleden was niet aanwezig bij de stemming. (Beeld: DNA)


In De Nationale Assemblee (DNA) is donderdagavond na een lange vergaderdag de wet ‘Notarisambt 2019’ aangenomen met 29 algemene stemmen, 24 van de coalitie en 5 van de oppositie. Waarnemend DNA-voorzitter, Melvin Bouva, spreekt zijn genoegen uit over de nieuwe wet die volgens hem beter aansluit op de behoefte van de samenleving, de uitoefening van het ambt en die beter past bij de tijd. “De wet is er eindelijk door. Hier is hard aan gewerkt en getrokken”, benadrukt Bouva. 

Met de nieuwe wet wordt onder andere het aantal notarissen geleidelijk opgetrokken van 20 naar 50. Ook is de wet opgenomen dat wanneer een cliënt een onregelmatig heeft ontdekt, deze drie jaar de tijd heeft om de klacht in te dienen. Initiatienemer Jennifer Geerlings-Simons beklemtoont dit gegeven. ”Wanneer u als cliënt merkt dat iets fout is gegaan, heeft u drie jaren de tijd om een klacht in te dienen. We kunnen geen open klachtensysteem hebben, zelfs bij het strafrecht hebben wij verjaringstermijnen omdat iets niet gewoon open kan blijven”, legt Simons uit. Zodra de klacht is ingediend, heeft het tuchtcollege 10 weken de tijd om deze te behandelen. 

Tijdens de behandeling van de wet is gediscussieerd over een fonds waaruit de administratieve kosten, voor het deponeren van klachten, zouden worden gefinancierd. Deskundigen hebben voorgesteld om dit fonds uit te breiden. Hieraan moet bij Staatsbesluit vorm aan gegeven worden. “Wanneer gevallen zich voordoen dat burgers door uitspraak van de tuchtrechter of de civiel rechter, recht hebben op vergoeding en het op geen enkele manier meer te verhalen is op de notaris, moet uit dat fonds (een deel van) de vergoeding worden uitgekeerd. Dat betekent dat de notarissen zullen moeten bijdragen aan dat fonds omdat het een soort verzekering is”, voegt Simons eraan toe. Dit fonds dient als zekerheid voor wanneer iets verkeerd mocht gaan en de basis hiervoor is opgenomen in de wet als een extra artikel.  

Commissievoorzitter Rosellie Cotino (NDP) zegt dat met de aanname er nu een betere wet is die het beroep van notaris regelt en die beter toezicht houdt op het ambt van de notaris. “Een wet die meer rechtszekerheid biedt aan de burgers. Het is nu heel duidelijk hoe mensen hun klacht kunnen indienen, hoe dat in behandeling genomen wordt en de termijn waarbinnen de klacht behandelt moet worden”, merkt het lid op. Krishna Mathoera (VHP) maakt daarbij de opmerking dat de regering de procedures en processen over grond en grondkwesties ook inzichtelijk moet maken, zodat de notarissen veel beter daarmee kunnen werken.

“Ik ben blij dat na bijzondere inspanning het is gelukt om niet alleen de twee artikelen die wij bij wijze van nood wilden wijzigen, maar met de hele sector te komen tot een integrale wijziging van de wet”, spreekt Simons haar waardering over de inzet van iedereen bij de totstandkoming van de wet, ook aan de leden die volgens haar hun verantwoordelijkheid naar het volk van Suriname hebben getoond. “Ongeacht waar ze zitten om deze wet aan te nemen. Burgers worden in problemen gebracht omdat bepaalde zaken niet geregeld zijn. We hebben met dit ontwerp geprobeerd om de burgerij en de notarissen te beschermen tegen wantoestanden door in de wet een aantal eisen op te nemen of te verscherpen”, zegt Simons. Met de aanname van de nieuwe wet komt de oude wet uit 1945 te vervallen. 

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May