Abdoel vraagt opheldering over inbeslagname 1.6 miljoen euro
26 Jul 2019, 00:00
foto
NDP-fractieleider Amzad Abdoel stelt vragen over de 1.6 miljoen euro van cambio's. Hij wil dat de zaak verder wordt uitgezocht. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Amzad Abdoel (fractieleider NDP) heeft donderdag in De Nationale Assemblee indringende vragen gesteld over de inbeslagname van ruim 1.6 miljoen euro in Miami, Verenigde Staten. Hij wil weten van wie het geld is en of het om bonafide of malafide geld gaat. Hadden ze vergunning van de deviezencommissie? Hoe zal de Centrale Bank van Suriname optreden? Ook heeft Abdoel gevraagd waarom een afwijkingsresolutie is getekend met Israël, waarbij met de LRA-Group een contract is getekend voor 66 miljoen euro. Het gaat om een half miljard SRD, terwijl in de begroting van Landbouw, Veeteelt en Visserij SRD 266 miljoen is opgebracht op de begroting. De regering moet nog antwoorden op de vragen. 

Abdoel om een nadere toelichting gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de in beslag genomen 19.5 miljoen euro van de banken van Suriname in Nederland, niet zonder meer vergeleken moet worden met die van de cambio's in de VS. De herkomst van de middelen van de banken die in Nederland in beslag zijn genomen kunnen wel verklaard worden en zijn volgens internationaal gehanteerde regels geëxporteerd. Dat is niet het geval bij de euro's van de cambio's die in de VS in beslag zijn genomen. 

Door de inbeslagname van de middelen van de banken in Nederland kunnen euro's nu moeilijk uit het land geëxporteerd  worden en US$ in het land geïmporteerd kunnen worden. Dat maakt dat er in het land een overschot ontstaat aan euro's en een tekort aan US$. Deze situatie creëert een voedingsbodem voor malafide valutahandelaren om euro's het land uit te smokkelen, het te wisselen voor US$ en daarmee grove winsten maken, benadrukt Abdoel. 
 
"De vraag rijst hoe men zulke grote bedragen in euro's het land uit kan smokkelen. Dat is wel een onderzoek waard. Trouwens is dit niet de eerste keer dat het gebeurt. Een diepgaand onderzoek moet komen om na te trekken wat de herkomst van die middelen is. Er dient door de Centrale Bank opgetreden te worden en maatregelen getroffen worden conform wet en regelgeving. Dit soort ontwikkelingen schaden het imago van ons land," stelt de NDP-fractieleider. 

Het is volgens Abdoel van belang om te weten waarom de Wet Identificatieplicht niet door alle cambio's wordt nageleefd en waar het schort bij de handhaving ervan. "Hadden de cambio's die de euro's hebben gesmokkeld wel een vergunning van de Deviezencommissie? Hoe zal deze sector aangepakt worden in het kader van het National Risk Assessment. In een eerder rapport van de VS was aangegeven dat de cambio's een van de bronnen van witwaspraktijken zijn. Er moet transparantie betracht worden hoe in dit geval opgetreden zal worden en hoe de regering in de toekomst zal voorkomen dat zulke situaties zich herhalen. Belangrijk is vooral dat het probleem van de in beslag genomen euro's in Nederland opgelost wordt, anders is het dweilen met de kraan open," stelt de politicus. 

Over het LR Group project, geeft Abdoel mee dat voor dit project een bedrag van SRD 266 miljoen is opgenomen in de begroting. Uit de afwijkingsresolutie die naar De Nationale Assemblee is gestuurd, blijkt dat LR Group bereid is gevonden dit project uit te voeren voor een totale som van 66,9 miljoen euro. Hoewel het project vijf jaren lang duurt, is het zeer belangrijk dat het college de informatie krijgt waarom het project nu bijna het dubbele kost. In de begroting is het bedrag van SRD 266 miljoen ook niet toegelicht. De toelichting is gevraagd zodat er geen misverstand bestaat wat het project allemaal inhoudt en wat de daadwerkelijke kosten zijn. Dit project wordt middels een lening gefinancierd, vandaar dat De Nationale Assemblee op de hoogte moet zijn waarvoor het dubbele van het geld geleend wordt. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May