8 studenten hebben hun medische studie op Cuba afgerond
25 Jul 2019, 17:44
foto
Surinaamse studenten hebben na zeven jaar hun medische studie afgerond op Cuba. Ze keren volgende maand terug naar huis. (Foto: Buza)


In augustus zullen acht Surinaamse studenten die afgestudeerd zijn als arts aan de Latin American School of Medicine op Cuba, terugverwacht in het land. Op korte termijn zullen ze door het ministerie van Volksgezondheid  in verschillende delen van het land worden ingezet. Het gaat om de artsen Sue-Ann Amatdasim, Sharma Bihari, Romaryl-Lee Bisphan, Syreeta Demidof, Pricella Itieman, Anthusia Pavion,  Joey Hardjopawiro en Sergio Menig. 

De Surinaamse afgestudeerden, zes dames en 2 heren, hebben zeven jaren gestudeerd op Cuba. Een groot deel van de studie is buiten de hoofdstad Havana voltooid, namelijk in de provincies Pinar del Rio en Ciego de Avila, meldt Buitenlandse Zaken via het Nationaal Informatie Instituut. Tijdens een speciale ceremonie in het Karl Marx-theater in de Cubaanse hoofdstad Havana, hebben de Surinaamse bursalen afgelopen dinsdag samen met nog bijna 458 andere studenten, uit 84 landen hun medische diploma’s in ontvangst mogen nemen.

Een belangrijk aspect van de studie te Cuba is dat de studenten naast hun medische opleiding ook sociaal worden gevormd. Het belangrijkste aspect dat hierbij wordt bijgebracht is het principe van het universeel recht op medische zorg ongeacht ras, sociale klasse en geslacht.

Minister Antoine Elias, die deze week ook in Cuba was, heeft ook een bezoek gebracht aan medische school waar de Surinamers hebben gestudeerd. Hij heeft ook een onderhoud gehad met hen. De studenten hebben volgens de minister van de gelegenheid gebruik gemaakt om over enkele zaken over hun terugkeer en het verdere traject persoonlijk van gedachten te wisselen met hem. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May