Britse premier Johnson belooft gedurfde nieuwe Brexit-deal
25 Jul 2019, 02:08
foto
De nieuwe premier van Groot-Brittannie, Boris Johnson, heeft zijn eerste toespraak gehouden bij Downingstreet 10. (Foto: Reuters)


In zijn eerste toespraak als premier van Groot-Brittannië, heeft Boris Johnson beloofd het land op 31 oktober uit de Europese Unie te leiden zonder "als of maar". Hij waarschuwde dat als het blok weigerde te onderhandelen, er een no-deal Brexit zou zijn.

Johnson, die door de Amerikaanse president Donald Trump is geprezen als de Britse Trump, brengt tot nu toe de sterkste boodschap naar de EU, dat hij een duidelijk hardere aanpak zal volgen bij het onderhandelen over een herziening van de Brexit-scheidingsovereenkomst.

Hij nam het roer over van Theresa May op één van de meest cruciale momenten in de Britse geschiedenis van na de Tweede Wereldoorlog. Het Verenigd Koninkrijk is verdeeld over de Brexit en verzwakt door de drie jaar durende politieke crisis die het meemaakt sinds een referendumstemming in 2016 om het blok te verlaten.

"We gaan de herhaalde beloften van het parlement aan het volk, nakomen en op 31 oktober de EU verlaten, geen als of maar," zei Johnson (55), na aankomst in de officiële residentie van de premier, nr. 10 Downing Street. "We kunnen een deal sluiten zonder controles aan de Ierse grens", zei hij. "Het is natuurlijk van vitaal belang dat we ons tegelijkertijd voorbereiden op de mogelijkheid dat Brussel verder weigert te onderhandelen en dat we genoodzaakt zijn om zonder deal uit het blok te stappen."

Boris Johnson is als nieuwe premier op audiëntie gegaan bij koningin Elisabeth II.(Foto: Reuters)

Slechts enkele uren na aankomst in Downing Street begon de nieuwe conservatieve premier alle belangrijke ministers te vervangen. De meeste van de nieuw aangetreden bewindslieden zijn Brexit-aanhangers.

Johnson wedt erop dat de dreiging van een no-deal Brexit de grootste machten van de EU - Duitsland en Frankrijk - zal overtuigen in te stemmen met de herziening van de scheidingsovereenkomst. May kwam vorig jaar mei een scheidingsdeal overeen met de EU, maar het lukte haar niet deze door het Britse parlement te krijgen.

Hoewel zijn strategie steun zou kunnen krijgen van Trump, die May had geadviseerd om een ​​ veel hardere lijn met Brussel te volgen, heeft hij slechts 99 dagen om opnieuw te onderhandelen over het zogenaamde terugtrekkingsakkoord waarover de EU herhaaldelijk heeft geweigerd deze te wijzigen.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, schreef aan Johnson dat hij ernaar uitkeek de samenwerking "in detail" te bespreken. Johnson, één van de meest prominente Brexit-campagnevoerders van Groot-Brittannië, heeft herhaaldelijk toegezegd de EU vóór 31 oktober te zullen verlaten, "doen of sterven". Hij wil een nieuw optimisme en energie in de scheiding injecteren, waarvan hij beweert dat het tal van kansen biedt.

Eén van de problemen waardoor May geen scheidingsovereenkomst door het parlement kon krijgen, was de Ierse "backstop" - een verzekeringspolis die bedoeld was om de terugkeer van een harde grens tussen de Ierse Republiek en de Britse provincie Noord-Ierland, te voorkomen.

Johnson zei dat dit probleem zou kunnen worden opgelost. “Laat de backstop maar zitten. De zwarte piet stopt hier," zei hij, eraan toevoegend dat er een nieuwe deal kon worden gesloten die geen grenscontroles toestond. Ik zei dat de backstop "antidemocratisch" was. Hij heeft beloofd de voorbereidingen voor een "no-deal" te versnellen, hoewel hij zei dat Groot-Brittannië zo'n exit niet wilde.

Veel beleggers zeggen dat een no-deal Brexit schokgolven in de wereldeconomie zou veroorzaken, de Britse economie in een recessie zou tillen, de financiële markten zou bederven en de positie van Londen als het vooraanstaande internationale financiële centrum, zou verzwakken.

"Tegen al diegenen die doorgaan met het voorspellen van een ramp, zeg ik ja - er zullen moeilijkheden zijn, hoewel ik geloof dat ze met energie en toepassing veel minder ernstig zullen zijn dan sommigen beweren," zei Johnson in zijn toespraak. Na stemming van partijleden is Johnson dinsdag gekozen tot de nieuwe leider van de Conservatieve Partij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May