Cheyenne Doerdjan Most Excellent Student van 2019
24 Jul 2019, 06:36
foto
Cheyenne Doerdjan is uitgeroepen tot de Most Excellent Student van 2019 op VOS-niveau. (Foto's: René Gompers)


Cheyenne Doerdjan (17) is de Most Excellent Student van 2019 op VOS-niveau. Zij wordt gevolgd door Ryan Hu (17), de landelijk best geslaagde, en Saviënna Misiedjan (19). Deze top drie van best geslaagden wil carrière maken in de medische wereld. Dinsdag zijn in het Waaggebouw door de Rotary Club Paramaribo Central, de 24 best geslaagden van het land in de bloemen gezet en overladen met prijzen en cadeaus. 

De ceremonie is voor de 33e keer gehouden. “Het is meer dan de best geslaagden in het zonnetje te zetten,” geeft Oliver Smith, president van Rotary Club Paramaribo Central aan. “We proberen jullie beter te leren kennen, om te weten wat je heeft gemotiveerd voor deze excellente resultaten, de omstandigheden waaronder je dat hebt gedaan,” spreekt hij de studenten toe. De 24 best geslaagden hebben verschillende achtergronden, sommigen hebben onder zeer moeilijke omstandigheden de resultaten neergezet. 

Cheyenne, van Scholengemeenschap Santahan Dharm, heeft voor Scheikunde, Biologie en Wiskunde 1, negens gehaald. Natuurkunde een 7, Engels 10, Nederlands 8. Ryan van het Arthur Hoogedoorn Atheneum heeft 8 vakken. Tienen voor Economie 1, Wiskunde 1 en 2. Negens voor Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Engels. Voor Nederlands een 8.  Saviënna is van de Algemene Middelbare School. Zij heeft een 9 voor Geschiedenis, Spaans en Wiskunde Q.  Een 7 voor Engels, 8 voor Nederlands, Aardrijkskunde, Economie 1. De jury heeft niet alleen gelet op cijfers. Een gezonde levensstijl, studieplanning- en time management, waarden en normen, dienstbaarheid, een positieve instelling, het motiveren van anderen en voorbeeldig zijn, zijn enkele van de vereisten geweest om tot een excellente student te behoren.  

Vaderschap, seksuele geaardheid, ziekte en een gebrek zijn enkele van de vele uitdagingen geweest op de weg naar succes. “Maar het maakt niet uit vanwaar je komt, hoeveel keer je valt of faalt, het gaat erom hoeveel keer je weer opstaat en doorgaat,” sprak Charlon Kloof de best geslaagden toe. De Surinaamse profbasketballer die uitkomt in Europa en het Nederlands nationaal team vertegenwoordigt, is na het horen van de verhalen van de studenten, zelf ook onder de indruk geraakt van hen. “I never loose, either I win or I learn,” citeert hij een lijfspreuk van een van de studenten. 

Alle best geslaagden zijn flink beloond met prijzen en cadeaus: laptops, tablets, printers, tickets, waardebonnen. Zij hadden niet genoeg handen om alles in één keer weg te dragen. Cheyenne, die tot de meest excellente student is uitgeroepen, wil radioloog worden. Zij wil haar studie in Suriname doen. De loting begint binnenkort. Hu gaat naar Nederland om een artsenstudie te volgen. Hij wil zich later specialiseren, chirurg worden. Saviënna wil biomedicus worden. Ze heeft de mogelijkheid al om in Amerika te gaan studeren maar heeft niet genoeg geld om er te komen. Zij komt uit het dorp Moi Taki. 

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May