DA'91: Belang van de strafmaat in bestrijdingcorruptie
22 Jul 2019, 04:41
foto


De afgelopen dagen hebben velen onder ons de wenkbrauwen gefronst bij de strafeis zoals gesteld door de officier van Justitie. En hoewel DA’91 alle vertrouwen heeft in de rechtsstaat en de rechterlijke macht, vinden wij vanwege het bijzonder belang voor onze toekomst als land, het nodig hier een reactie op te geven.

De corruptiezaak bij EBS werd in 2015 aan het licht gebracht door het toenmalig Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi. In deze zaak gaat het om verduistering van miljoenen Surinaamse dollars. Geld gestolen uit de portemonnee van de Surinaamse burger. Wij leven in een samenleving waarbij dit niet de enige corruptieve handeling is in jaren, maar eerder onderdeel vormt van een structurele verloedering van bestuur en past in een reeks van nog te onderzoeken corruptie zaken van vooral de afgelopen 9 jaar. 

Ons land bevindt zich op een cruciaal kruispunt waarbij de burger dringend nodig heeft te ervaren dat stelen, vooral door hooggeplaatste functionarissen keihard word afgestraft. Het is die belangrijke houvast om terug te keren op het pad van moraal en ethiek en goed bestuur. Die strohalm die corruptiebestrijding een daadwerkelijke kans van slagen zal geven, omdat o.a. de burger er wederom geloof in zal hebben. 
De strafmaat in een dergelijke corruptiezaak heeft dus verregaande maatschappelijke gevolgen evenals indicaties voor recht en rechtvaardigheid. 

Corruptie loont niet!
Het eisen van voorwaardelijke straffen, gepaard gaande met boetebedragen die een lachertje zijn in vergelijking met de miljoenen verduisterd, is zeer discutabel. Er is hier sprake van grand-corruption. De strafmaat inzake corruptie van dit kaliber hoort nooit voorwaardelijk te zijn. Strafmaat inzake corruptie, dat gezien mag worden als een ernstig misdrijf naar de samenleving, moet gevangenisstraf zijn met een minimale straf van 3 jaar en oplopend tot een maximum straf van 7 jaar. Voorts moet ook het terugvorderen van goederen actief ter hand genomen worden.

Verder moeten wij ook methoden inzetten om burgers te stimuleren corruptie te melden. DA’91 heeft al jaren het corruptiemeldpunt op onze website. Maar er is meer nodig. Een gepaste strafmaat is één aspect daarin. Ook de functionarissen die belast zijn met het onderzoek hebben motivatie nodig om hun werk te blijven doen. Degelijk corruptie-onderzoek vraagt hun volledige toewijding, inzet en tijd. Deze EBS case is al haast vier jaar in onderzoek. 

Bovendien heeft de strafmaat ook een bijzonder belangrijke rol in het voorkomen van corruptief handelen in de toekomst. DA’91 is dan ook van mening dat er altijd gevangenisstraf moet staan op corruptief handelen van deze omvang (grand-corruption) en dat bovendien de boetes in de orde van driemaal het weggemaakte bezit en/of geld moeten zijn. De straf moet gerelateerd zijn aan de toegebrachte schade en de functie van de persoon. Hoe hoger de functie hoe hoger de straf. Daarbij is het ook van belang dat de straf daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Voor misdrijven zoals grand-corruption mag er nooit gratie overwogen worden. De boodschap moet duidelijk zijn: Corruptie loont niet! 
Indien ons wettelijk kader hier niet voldoende in voorziet, dan zal DA’91 met de ondersteuning van de Surinaamse samenleving verandering hierin brengen. Suriname verdient beter!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May