Wereldwijd al 30 ton cocaïne onderschept in 2019
20 Jul 2019, 02:48
foto
De Surinaamse politie treft voorbereidingen om meer dan 2 ton cocaïne te vernietigen. (Foto: Ranu Abhelakh.


Alleen al in 2019 hebben de Port Control Units (PCU's) wereldwijd aanzienlijke cocaïnevangsten van in totaal meer dan 30 ton gedaan. In januari heeft de PCU in Paramaribo alleen al 2,3 ton onderschept. Twee jaar eerder had de PCU in Paramaribo - in juli 2017- 1,7 ton aan cocaïnevangsten.

Jaarlijks vinden wereldwijd meer dan 750 miljoen containerbewegingen plaats over zee, waarbij 90 procent van de lading ter wereld wordt vervoerd. De meeste containers hebben legale handelswaar, maar sommige worden gebruikt om drugs, wapens en andere illegale goederen te smokkelen.

Deze maand overschreed het Container Control Program (CCP), een gezamenlijk initiatief van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) en de Wereld Douane Organisatie (WDO), de drempel van 300 ton cocaïne die in beslag werd genomen sinds het programma in 2004 van start ging. Met de inbeslagname van 523 kg cocaïne in een bevroren sinaasappelsap-verzending naar Europa heeft de PCU in Santos, Brazilië de grens van in totaal 300 ton overschreden, zegt de UNODC.

In het kader van de dreigingen van transnationale georganiseerde misdaad tracht het CCP de capaciteit van douane en andere wetshandhavingsfunctionarissen te verbeteren om de stroom van illegaal verhandelde goederen op te sporen en te verbreken, terwijl legitieme handel wordt vergemakkelijkt en de overheidsinkomsten worden verhoogd. De praktische oefeningen tijdens de wereldwijd gestandaardiseerde CCP-trainingen, helpen officieren om containers met een hoog risico te identificeren en inspecteren.

Het CCP bestaat dit jaar vijftien jaar. UNODC- directeur van de Divisie voor Verdragsaangelegenheden, John Brandolino, benadrukte dat "deze mijlpaal van het UNODC-WCO Container Control Program laat zien hoe het programma zijn bijdrage levert aan het veiligstellen van de container handelsleveringsketen, die van cruciaal belang is voor veel economieën."

Over de resultaten van het CCP zei Tofik Murshudlu, chief of the Implementation Support Section van UNODC: "Deze prestatie is een voorbeeld van de effectiviteit en resultaatgerichtheid van het programma." Hij voegde eraan toe dat het CCP de lidstaten helpt capaciteiten en expertise op te bouwen om verdachte containerzendingen te identificeren en drugs en andere illegale goederen zoals vuurwapens, vervalste medicijnen, soorten in het wild levende dieren en namaakgoederen, in beslag te nemen.

Het Container Control programma biedt trainingen voor capaciteitsopbouw in landen die risicobeheer, beveiliging van de toeleveringsketen en handelsfacilitering in zee-, land- en luchthavens, willen verbeteren om grensoverschrijdend verkeer van illegale goederen te voorkomen. Dit omvat assistentie door geavanceerde gespecialiseerde training, regelmatige follow-ups en bezoeken ter plaatse in combinatie met begeleiding van PCU's. Verder worden regelmatig vergaderingen van het stuurcomité en besprekingen met de belangrijkste belanghebbenden gehouden.

Het CCP is operationeel in 51 landen en heeft activiteiten in tien andere geïnitieerd. Sinds de start van het programma in 2004 zijn meer dan 90 PCU's (havenbesturingseenheden) en luchtvrachtbesturingseenheden (ACCU's) opgericht.

De inspanningen van het CCP hebben geresulteerd in inbeslagnames van een breed scala aan verboden goederen, zoals wapens, transporten van  milieucriminaliteit (vis, bos, wilde dieren), verboden drugs, strategische goederen, vervalste of geneesmiddelen zonder licentie, grondstoffen voor drugs en wapens, sigaretten en goederen die vals of anderszins in strijd zijn met intellectuele-eigendomsrechten.

Data toont aan dat sinds de start van het CCP, de cocaïnevangsten zijn toegenomen. In Brazilië (PCU Santos) werd in november 2017 1 ton cocaïne in beslag genomen. In 2018 werd zo'n 4,7 ton onderschept, terwijl in maart dit jaar de PCU Santos een cocaïnevangst had van 1,7 ton. De drie PCU in Colombia (Buenaventura, Cartagena en Santa Marta) hebben tot april dit jaar 4,9 ton onderschept. Panama was dit jaar goed voor 2,7 ton aan cocaïnevangsten, terwijl in Peru in april dit jaar 2,2 ton cocaïne is onderschept.
Advertenties