Na Tepu ook zonne-energieproject in Curuni
19 Jul 2019, 02:48
foto
Ontvangst van de delegatie in Pelele Tepu. Daar is het zonne-energieproject door ACT-S overgedragen aan Natuurlijke Hulpbronnen. (Foto's: NH)


Na het succesvolle hernieuwbare zonne-energie project te Pelele Tepu, is besloten hetzelfde solarsysteem in het dorp Curuni uit te voeren. Een delegatie onder leiding van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Sergio Akiemboto, is naar het Zuid-Westen van Suriname geweest voor een veldbezoek aan de dorpen Pelelu Tepu en Curuni. Dit bezoek heeft te maken met het ‘Project Hernieuwbare zonne-energie’ voor de leefgemeenschappen in het Binnenland.

Drie jaar geleden werd op initiatief van Amazone Conservation Team Suriname (ACT-S) en door tussenkomst van de UNDP, het Project Hernieuwbare zonne-ernergie’ gestart in het dorp Pelele Tepu. Ook zijn het ministerie van NH, Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) en de gemeenschap aldaar, betrokken in het gehele proces. Gezien het feit dat de energievoorziening onder de autoriteit van de Staat moet zijn, vond donderdag de formele overdracht plaats door de directeur van ACT-S, Minu Parahoe, aan minister Akiemboto. 

De bewindsman vindt het een waar genoegen om een wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan het tot stand komen van deze twee projecten. Hij geeft aan dat energie voor het binnenland een hoge prioriteit is van de regering. ‘Energie is een heel belangrijke basisbehoefte voor de duurzame ontwikkeling van de mens cq het dorp,’ benadrukt Akiemboto. De minister maakt zich sterk om samen met zijn collega ministers te werken aan duurzame ontwikkeling voor de bewoners van het binnenland. Hij benadrukte dat naast energie, de andere relevante prioriteitsgebieden waarop gefocust wordt: schoon drinkwater, communicatie en transport zijn. 

Tijdens het veldbezoek gebracht aan Curuni is het symbolische startsein gegeven voor het tweede hernieuwbare zonne-energie project, deelt NH mee via het Nationaal Informatie Instituut. 
Advertenties