'Gembergebruik heeft effect op lichaamsgewicht'
17 Jul 2019, 20:42
foto
Martha Apai (onderdirecteur Landbouw/DAOB)


Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling stimuleert het gebruik van gember. Enkele jaren wordt de productie van gember gestimuleerd in het binnenland. Martha Apai (onderdirecteur Landbouw/DAOB), heeft de potentie van gember op de gezondheid belicht, bij haar afstuderen aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

Apai zegt dat de landbouwsector naast voedselzekerheid ook een potentiële bron is voor de gezondheid. Zij studeerde af op het onderwerp 'Het effect van puur gedroogde gember (Zingiber officinale) in capsules op het lichaamsgewicht van SZF-medewerkers'. In haar onderzoek heeft Apai enig aandacht geschonken aan overgewicht en obesitas. Overgewicht en obesitas, een medische aandoening waarbij zoveel lichaamsvet zich heeft opgehoopt, dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid met de dood als gevolg. 

Het Staatsziekenfonds (SZF) is bekend met de hoge kosten die gepaard gaan met deze aandoeningen. Het SZF probeert daarom door informatieprogramma’s en gezondheidsbeurzen de gemeenschap bewust te maken van de voordelen van bewegen en sport. Sharon van Engelen (arts bij SZF) heeft dit onderzoek begeleid. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de gembercapsules die men gebruikte gedurende 2 maanden, een gemiddelde gewichtsafname opleverde die lag tussen 1 kg en 3,7 kg bij de proefpersonen. De onderzoekster concludeert mede op basis van deze resultaten dat gember werkelijk een gewas is die de gewichtsafname bevordert, meldt het Nationaal Informatie Instituut in een persbericht. 

Apai, die van huis uit ook medisch analist is, heeft onder begeleiding zelf de grondstoffen voor de gembercapsules geproduceerd, waarna deze werden gecapsuleerd door een apotheek. De gembercapsules werden ingenomen gedurende 2 maanden, 1 na elke maaltijd. Gember heeft naast de potentie om afslanken te bevorderen, ook de eigenschappen om gekenmerkt te worden als rijk aan antioxidanten en vitaminen. Daarnaast is dit gewas een heel goed middel tegen een aantal aandoeningen zoals: obstipatie, diabetici, hoge bloeddruk, vleesboom, potentieprobleem en pijnen. Gedroogde gember heeft een hogere concentratie dan rauwe gember.

Enkele aanbevelingen die werden gedaan bij deze afstudeerpresentatie zijn:
Studenten en onderzoekers faciliteren: Beschikbaar stellen van middelen grondstoffen en reagens voor studenten door de overheid, op de universiteiten om meer onderzoek te kunnen verrichten.
Agrarische en economisch ontwikkeling: Het in cultuur brengen van gember dus ook exportgericht, zal een grote bijdrage leveren aan de agrarische sector en ook economische voordelen opleveren, gezien de hoge marktprijs van gember.
Het opnemen van gembercapsules in de klapper voor een goede gezondheid waardoor ook een spin-off effect opgang komt.
 
Advertenties

Wednesday 02 December
Tuesday 01 December
Monday 30 November