Moessonsregens: Tientallen doden in Nepal
14 Jul, 10:40
foto
Mensen in een overstroomde wijk in Kathmandu, Nepal, zijn op zoek naar een droge plek. (Foto: Reuters)


Tientallen mensen zijn gedood nu moesson overstromingen Nepal en het noordoosten van India geselen. Minstens 43 mensen hebben hun leven verloren in Nepal toen stortregens de regio troffen, vertelde de politie aan persbureau Pers Trust of India.

Himalaya Times meldt de vermissing van vierentwintig mensen te midden van overstromingen en aardverschuivingen. Meer dan een miljoen mensen zijn getroffen door stijgend vloedwater als onderdeel van de seizoensmoesson. De verwachting is dat de zware regen in de komende dagen zal aanhouden.

De politie heeft meer dan 1.100 mensen uit heel Nepal gered. Ongeveer 10.385 huishoudens zijn getroffen door het overvloedige hemelwater. Een gezin van drie werd gedood toen een deel van hun huis instortte in de hoofdstad Kathmandu.

De Brahmaputra-rivier, die door India, Bangladesh en China stroomt, is over zijn oevers getreden en heeft meer dan 1.800 dorpen in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam overspoeld, meldt Reuters.

"Tien mensen zijn in de afgelopen drie dagen in afzonderlijke gevallen van verdrinking omgekomen en meer dan een miljoen mensen (zijn) getroffen, waarbij de overstromingsituatie ernstig is geworden," staat in een info-bulletin van de overheid te lezen. "De situatie van overstromingen blijft uiterst kritisch", zei minister van Waterbronnen van Assam, Keshab Mahanta.

Het moessonseizoen duurt van juni tot september en veroorzaakt elk jaar grote schade aan Zuid-Azië. Meer dan 1.200 mensen stierven vorig jaar in de regio temidden van stormen en aardverschuivingen, terwijl de Indiase Kerala werd geconfronteerd met de ergste overstromingen in bijna een eeuw.