Suriname naar Natuurkunde Olympiade in Israël
06 Jul 2019, 19:21
foto
Van links naar rechts:
Issa Yusuf, Geronimo Tjon A Meeuw, Yash Anandani, Ishaan Sewgobind en een van de begeleiders, Bing Tan.


De scholieren Issa Yusuf, Geronimo Tjon A Meeuw (beiden van J.C. de Miranda Lyceum), Yash Anandani (Hoogendoorn Atheneum) en Ishan Sewgobind (Henry Hassankhan Scholengemeenschap) nemen deel aan de Natuurkunde Olympiade in Israël. Ze zijn samen met de begeleiders, Bing Tan en Ignaas Jimidar gisteren vertrokken richting Tel Aviv. De 50e editie is dit jaar van 7 juli tot 15 juli plaats. 

In Israël zullen de scholieren met meer dan 400 studenten uit de hele wereld strijden om prijzen in de Natuurkunde. Suriname heeft eerder in 2014 een bronzen medaille in de wacht weten te slepen. De scholieren zijn tevens de winnaars van de Nationale Natuurkunde Olympiade. Dit is een jaarlijks terugkerend toernooi en wordt sedert 1990 in Suriname georganiseerd door het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname (CNOS) in samenwerking met de Rotary Club Paramaribo.

De nationale ronde bestond uit het oplossen van een aantal zeer moeilijke theoretische opgaven en het uitvoeren van een aantal practicumopdrachten in de natuurkunde. De nationale olympiade bestond uit vier rondes. De eerste startte reeds in juni 2018 en de laatste ronde vond plaats in mei 2019. De leerlingen volgden een intensieve trainings- en selectietraject dat werd verzorgd door docenten van de universiteit en andere natuurkundigen.

Uit de circa 125 deelnemers werden uiteindelijk deze beste presteerders geselecteerd. Suriname neemt dit jaar voor de 24e keer mee aan de Internationale Olympiade. Het evenement vindt elk jaar in een ander land plaats. 

Wednesday 12 August
Tuesday 11 August