China: houd je 'koloniale' handen van Hong Kong
04 Jul 2019, 22:22
foto
De oproerpolitie ruimt de straten buiten het parlementsgebouw in Hong Kong op, nadat demonstranten het gebouw dinsdag hadden bestormd. (Foto: Reuters)


China heeft Groot-Brittannië gezegd om de handen uit Hong Kong te houden, nadat Londen Beijing had opgeroepen om de gemaakte afspraken in 1997 na te komen. Groot-Brittannie heeft Hong Kong in 1997 weer overgedragen aan China en nu zijn de twee landen verwikkeld in een escalerende diplomatieke rel.

Beijing noemde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, "schaamteloos" en zei dat het een diplomatieke klacht naar Londen had gestuurd. Hunt had namelijk gewaarschuwd voor de gevolgen als China zijn verplichtingen om fundamentele vrijheden te waarborgen, verzaakte.

"Sommige mensen denken dat Hong Kong nog steeds onder Britse heerschappij staat. Ze vergeten ... dat Hong Kong nu is teruggekeerd in de boezem van het moederland, "zei China's ambassadeur in Londen, Liu Xiaoming. "Ik zeg tegen hen: haal je handen af van Hong Kong en toon respect. Deze koloniale denkwijze is nog steeds de geest van sommige functionarissen of politici," vertelde Liu aan verslaggevers.

De groeiende woordenoorlog tussen China en Groot-Brittannië volgt op massale protesten in Hong Kong tegen een nu geschorste wet die uitlevering aan het vasteland van China mogelijk zou maken. Honderden demonstranten in de voormalige Britse kolonie belegerden en stormden maandag het parlementsgebouw binnen na een demonstratie die de jaardag markeerde van de terugkeer naar de Chinese overheersing. China noemde het geweld een "onverholen uitdaging" voor het "one country, two systems" -model waaronder Hong Kong al 22 jaar wordt geregeerd.

Hunt waarschuwde  voor de gevolgen als China zich niet aan de Chinees-Britse Gezamenlijke Verklaring in 1984 over de voorwaarden van de terugkeer van Hong Kong, hield. De overeengekomen verklaring maakt vrijheden mogelijk die het vasteland van China niet heeft, waaronder het recht om te protesteren. "We kunnen duidelijk maken dat we staan ​​achter de mensen van Hong Kong in de verdediging van de vrijheden die we onderhandelden voor hen en de afspraken die we hebben gemaakt om de overdracht in 1997 mogelijk te maken. En we kunnen iedereen eraan herinneren dat we van alle landen verwachten dat ze hun internationale verplichtingen nakomen," stelde Hunt tegenover Reuters.

Hunt is één van de twee kanshebbers om Theresa May te vervangen als Britse premier en zijn rivaal Boris Johnson vertelde Reuters op woensdag dat ook hij de mensen in Hong Kong volledig steunt. De reacties stoorden Beijing duidelijk. China's Londense afgezant schold Groot-Brittannië uit en zei dat inmenging in Hongkong "een probleem in de relatie" tussen hen zou veroorzaken. "De Britse regering koos ervoor om aan de verkeerde kant te staan: het heeft ongepaste opmerkingen gemaakt, niet alleen om zich te mengen in interne aangelegenheden van Hong Kong, maar ook om de gewelddadige overtreders te ondersteunen," zei Liu.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May