DOE: Zijn wij werkelijk vrij?
01 Jul 2019, 22:35
foto


Suriname gedenkt op 1 juli 1863, 156 jaren officiële afschaffing van de slavernij. Het zou moeten inhouden dat slavernij niet meer bestond, dat de ex- slaven nu over hun vrijheid beschikken en nu gewone vrije en zelfstandige burgers waren en dus niet meer onder dwang hoefden te werken. Op basis van wat er wordt verstaan onder duurzame vrijheid zouden ze zich dan ook nu vrij en zelfstandig kunnen ontwikkelen.  

Dat was natuurlijk niet het geval, omdat nog 10 jaren lang de vrij verklaarden verplicht waren onder het zogenaamde Staatstoezicht door te werken op de plantages tegen een karig loon en nog steeds onder heel slechte omstandigheden. Dat de zelfstandige ontwikkeling van de ex-slaven nog decennialang beïnvloed is geworden door bewuste strategieën van het moederland en ex – kolonisator, staat als een paal boven water. Het doel van de kolonisator en later het voormalig moederland, bleef hoofdzakelijk zoveel als mogelijk maximaliseren van winst. Voornamelijk heeft dat plaatsgevonden via, wetgeving, het onderwijs, verschillende verdeel- en heersmethoden z.a. geografische spreiding van de nieuwe immigranten en beïnvloeding van de politieke macht van de nieuwe heersers.       
 
156 jaren later: geen slavernij, geen kolonisator, onafhankelijkheid en aanwezigheid van democratie.  Beschikken we over duurzame vrijheid in Suriname? Duurzame vrijheid dat kan worden aangemerkt als een voorname drijfveer van ontwikkeling. Vrijheid in brede zin, waarbij er enerzijds sprake is van politieke vrijheden, burgerrechten, economische en sociale kansen, en anderzijds de opheffing van fundamentele onvrijheden: honger, analfabetisme, onbehandelde ziekte, bestaansonzekerheid en andere vormen van slopend gebrek. Als we op basis van deze definitie kijken naar de situatie van Suriname, kunnen we de volgende feitelijkheden constateren:
- in het algemeen we nog zitten met verouderde wetgeving afkomstig van de kolonisator, waarbij nog sprake is van een autocratische structuur, cultuur en ontwikkelingsdenken (staatsgeleide ontwikkeling) welke ons beperkt in onze vrijheid om te excelleren.  De afwezigheid van sterke instituten, een wet van openbaarheid van bestuur, operationele anti-corruptie wet, Wet Openbaarheid bestuur en ombudspersoon spreekt boekdelen.
- politieke vrijheid en burgerrechten zijn aanwezig qua beleid en wetgeving, maar dat deze evenwel fragiel en inadequaat zijn uitgewerkt en worden toegepast. Een onevenwichtige kiesstelsel, de recente aanpassing van de kieswetgeving inzake verbod op pre-electorale combinaties, ideeën over het gaan naar een tweepartijenstelsel en de beleving van de democratie als een democratische dictatuur, autocratisch geleide politieke partijen, een onduidelijke Grondwet, aanvallen op de Rechterlijke macht, inadequaat functionerend overheid en een weinig verheffend wetgevende macht.
- economische en sociale kansen worden heel erg aangetast door de steeds toenemende corruptie,  patronage, cliëntelisme en eenzijdigheid van de economie n.l. grondstoffen exploitatie, verlieslatende en misbruikte staatsbedrijven  en Suriname als drugsdoorvoerland. Ook is er sprake van ongebreidelde en ongeorganiseerde goudwinning waarbij rivieren worden vervuild met kwik, de gezondheid van de lokale bewoners in gevaar is gebracht en in dit verband het milieu voor generaties wordt beschadigd en eveneens de inheemse - en marrongemeenschappen geen zicht hebben op een oplossing van het landrechten probleem. Verder is de overheid nog steeds de grootste werkgever, de richting van ons nationaal onderwijs is nog onduidelijk en het onderwijsniveau van het binnenland slecht en wordt ondernemerschap en innovatie minimaal gestimuleerd. 
- anno 2019 is slechts SRD 200.000 op de nationale begroting opgenomen voor landelijke kunst en cultuurontwikkeling en daarbovenop dreigt het eigen initiatief van een NGO, de stichting Kibii, om kunst en cultuur en jeugdcriminaliteit tegen te gaan in het district Marowijne waar een binnenlandse oorlog heftig heeft gewoed, door de overheid te worden gedwarsboomd.
- vele personen en groepen van mensen leven van dag tot dag en weten niet vooraf wat de dag van morgen met zich mee gaat brengen, ontberen goede gezondheidszorg en kunnen hun gezinnen geen toekomstperspectieven bieden, terwijl politici en hun familie en vrienden “overnight” stinkend rijk worden, zich zelf gronden toe-eigenen alsof zij de eigenaren zijn van dit land en leven als keizers en keizerinnen, zonder dat ze ervoor hebben gewerkt.
- vooraanstaande personen z.a. politici doen alsof hun neus bloeden, nemen geen afstand van de onvrijheden, maar verdedigen deze juist.   
- vele individuen, intellectuelen of niet, omarmen opgezette populariteitstunts, shows en gefabriceerde doorzichtige leugens, voedselpakketten en infrastructuur zonder daaraan gekoppelde duidelijke duurzame ontwikkelingsplan als te zijn duurzame ontwikkeling, politieke keuzes worden door kiezers nog vaker gemaakt op basis van etniciteit, adoratie van politieke leiders en wijzen deze niet af door te kiezen voor waarheid en duurzame ontwikkeling.   

2019, 156 jaren verder, is het duidelijk dat we ons zorgen moeten maken om de duurzame vrijheid. We hebben de nieuwe heersers die ons beïnvloeden of die wij ons laten beïnvloeden. De volgende vragen rijzen op deze 1 juli: zijn de nieuwe politici de nieuwe slavenmeesters en zit een deel van het volk nog vast in (mentale) slavernij? Is de realisatie van duurzame vrijheid een verloren zaak? Nee, de zaak is niet verloren. Het is wel nodig en de tijd dat het Surinaamse volk zichzelf bevrijdt van de huidige slavenmeesters en de ketenen van mentale slavernij, door te kiezen voor kundige leiders die van het land en de mensen houden en die duurzame ontwikkeling van de mensen en het land, als prioriteit hebben. Niemand anders zal het voor ze kunnen doen, zij dienen het zelf te doen, omdat de sleutel in hun hand is. Ze moeten gewoon doen wat nodig is. En DOE gaat voorop hierin door het volk te onderwijzen, haar ontwikkelingsvisie, ideologie en speerpunten voor ontwikkeling  te presenteren en op het gedrag van haar leiders te blijven wijzen. 

DOE wenst aan de gehele Surinaamse bevolking een bezinningsvolle Keti Koti toe. 
 
Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May