Slavernij afgeschaft?
01 Jul 2019, 04:38
foto


Op 1 juli 1863 werd officieel de slavernij door Nederland afgeschaft. Niemand zou nog de slaaf van een meester zijn. Iedereen zou bevrijd zijn van de heerschappij over iemand door iemand. Het zal ook deze dag in 2019 worden gevierd. Keti Koti! Het verbreken van de ketenen. Maar is anno 2019 de slavernij afgeschaft?

Officieel is er in Suriname sprake van een democratie. Er is sprake van vrije verkiezingen. En de politieke partij die de meeste stemmen verwerft, zal net zoals in andere democratieën de regering vormen, vaak met steun van partijen die met hun partijprogramma vaak dezelfde doelstellingen hebben om het land naar een hoger plan te brengen. De regering, president en ministers, zijn daarbij verantwoording verschuldigd aan de volksvertegenwoordiging, in Suriname, DNA.
Maar het lijkt er op dat in veel zaken DNA niet de vuist durft te maken, die nodig is om de vinger aan de pols te houden om de regering te controleren. 

Ik kan mij niet herinneren dat DNA een procedure is gestart om een minister naar huis te sturen. Een officiële motie van wantrouwen. De wisseling van ministers werd altijd geïnitieerd door de president. Laatstelijk nog 3 ministers in een week. Een zuiver partijpolitieke beslissing in de aanloop naar de verkiezingen.

In mijn beleving is een parlementslid, lees DNA-lid, gekozen om de belangen van het Surinaamse volk te behartigen. En hierbij zou men zich moeten realiseren dat de partijlijn, niet per se de juiste is. En zeker niet klakkeloos de regering volgen. Als DNA-lid zit u daar als vertegenwoordiger van het Surinaamse volk en niet als slaafse volger van de president. Kom op voor de belangen van uw mede landgenoten die vertrouwen op uw daadwerkelijke inzet. Doe dat waar u voor gekozen bent. Weet dat u op dit moment opnieuw de slavernij kunt afschaffen. Wees kritisch en kijk in uw eigen ziel.
Laat 1 juli een hernieuwd Keti Koti zijn.

Gerard Davina
gerarddavina@home.nl
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May