Milton Kam presenteert fotoboek 'Points of Recognition'
30 Jun 2019, 02:49
foto
Milton Kam signeert zijn fotoboek, 'Points of Recognition' in theater Unique. De foto's geven een blik in de wereld van de Surinaamse Inheemsen. (Foto's: René Gompers)


In theater Unique is de lancering van het fotoboek 'Points of Recognition', vrijdag een feestje geworden. De momenten zijn vastgelegd door Milton Kam en geven 'een blik in de wereld van de Surinaamse Inheemsen in de 21e eeuw'. Terwijl op het terras enkelen gasten met een Inheemse groep dansen op traditionele muziek, vormt zich een rij van kopers en gaan de eerste exemplaren over de toonbank.  

Kam is cameraman en beeldregisseur die aan verschillende internationale documentaires en films heeft gewerkt. Zijn basis is de Verenigde Staten van Amerika. Hij heeft onder andere gewerkt aan American Playboy: The Hugh Hefner Story, Roman Empire: Reign of Blood en de Indiase ‘Vanaja’ waar hij de prijs voor Best Cinematography heeft gewonnen. De cinematograaf is de laatste jaren vaker thuis in Suriname. Kam is sinds lang onder de indruk van de Inheemsen en is tien jaar geleden begonnen aan een project om de verschillende stammen “waarvan er veel meer zijn dan we op school leren” vast te leggen. 

In het boek zijn onder andere opgenomen een Pur Blaka, een ceremonie om een rouwperiode af te sluiten, beëdigingen van dorpshoofden en het vieren van kerst, illustreert Kam . “Er zijn ook momenten uit het dagelijks leven zoals het werken, zorgen voor kinderen, het elkaar liefkozen,” geeft hij aan. “Je merkt ook dat sommige tradities zijn vermengd met andere, vooral westerse invloeden. Maar dat is onvermijdelijk. Bij de andere groepen zie je ook de invloeden van buiten.”  De andere bevolkingsgroepen zijn goed belicht merkt Kam op. “De Inheemsen niet zo zeer. Er zijn wel tal van academische stukken over ze geschreven maar er is geen boek, of fotoboek, waar de mensen zo in hun waardigheid worden getoond.”  

De fotograaf heeft al plannen voor het volgende fotoboek. Dat zal gaan over de spiritualiteit van de verschillende bevolkingsgroepen in het land, deelt Kam mee. “Dat zal misschien niet zo lang duren omdat we nu weten hoe we zo een project moeten aanpakken,” merkt hij op. “We gaan bijvoorbeeld eerst beginnen met de fondsen.” Het was moeilijk om aan geld te komen. Het project paste niet in het plaatje van de meeste organisaties die fondsen ter beschikking hadden.  Maar met een crowdfunding is er 15.000 euro opgehaald om 1000 exemplaren te drukken en andere kosten te dekken. 

Een man heeft zes exemplaren gekocht. Elk boek wordt gesigneerd terwijl de andere kopers geduldig in de rij wachten op ook hun exemplaar gesigneerd te krijgen. Kam deelt aan Starnieuws mee dat de mensen die in het boek genoemd worden een gratis exemplaar krijgen. Daarvoor zal er naar de verschillende dorpen gereisd worden. De beeldkunstenaar heeft het druk met signeren maar voor een babbeltje met of brasa van de gasten is er altijd ruimte. Een voor een komen de leden van de Inheemse groep Kam omhelzen. Het boek is te koop bij Vaco. Als er genoeg animo is zal er een tweede druk komen, deelt Kam mee.

René Gompers

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May