Europa: Bosbranden en stroomuitval, hittegolf breekt records
29 Jun 2019, 19:36
foto
Mensen zoeken verkoeling in een fontein in Nice, Frankrijk, terwijl het land in de greep zit van een ongekende hittegolf.(Foto: Reuters)


Honderden brandweermannen waren vandaag bezig bosbranden in Zuid-Frankrijk te bestrijden, terwijl een verstikkende hittegolf recordbrekende temperaturen  bracht naar delen van Europa. De dood van minstens drie personen in Italië wordt in verband gebracht met de verzengende hitte.

In de regio van Gard, waar vrijdag de hoogste temperatuur van Frankrijk werd geregistreerd met  45,9 graden Celsius, hebben tientallen branden ongeveer 600 hectare land verwoest. Volgens de hulpdiensten zijn er ook verschillende huizen en voertuigen vernietigd.

Meer dan 700 brandweerlieden en 10 vliegtuigen werden ingezet om de branden in de Gard aan te pakken. Bij sommigen moesten delen van autosnelwegen tijdelijk  worden gesloten. Verschillende brandweerlieden zijn gewond geraakt, maar er zijn geen ernstige verwondingen gemeld. De Franse media meldden dat een man was gearresteerd voor het opzettelijk aansteken van branden in een dorp in Gard.

Verwacht werd dat de extreme hitte in Zuid-Frankrijk vandaag, zaterdag, zou afnemen, maar er worden nog steeds temperaturen voorspeld van bijna 40 graden. Verder naar het noorden zou Parijs tot nu toe de heetste dag van de hittegolf hebben ervaren met 37 graden. Het verbod op het rijden van oudere auto's in de hoofdstad blijft gehandhaafd. Autoriteiten hebben het verbod ingesteld om luchtvervuiling door de  hittegolven te bestrijden.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zei deze week dat 2019 op spoor lag om één ​​van 's werelds heetste jaren te worden, en 2015-2019 zou dan de heetste periode van vijf jaar zijn. De WMO stelde dat de Europese hittegolf "absoluut consistent" was met extremen die verband hielden met de impact van de uitstoot van broeikasgassen.

"Extreme risico"

Ook Groot-Brittannië zag zijn heetste dag van het jaar vandaag, met temperaturen naar verwachting tot 35 graden, volgens de metereologische dienst, Met Office.

Voor een vierde achtereenvolgende dag werden op zaterdag in heel Spanje ongewoon hoge temperaturen boven 43 graden voorspeld. Veertig van de 50 regio's van Spanje zijn onder weerswaarschuwing geplaatst, waarvan er zeven als extreem gevaarlijk worden beschouwd, aldus het Spaanse meteorologisch agentschap. In de noordoostelijke stad Girona bereikte het kwik een recordhoogte van 43,9 graden op vrijdag, de hoogste temperatuur ooit geregistreerd in de Catalaanse stad.

Brandweermannen slaagden erin om 90% van de bosbranden die woedden over 60 vierkante kilometer land in de noordoostelijke provincie Tarragona, onder controle te krijgen. Twee andere bosbranden in de centrale regio Toledo bleven nog branden, zeiden ambtenaren.

Een helikopter werpt water op een bosbrand nabij de stad Toledo, Spanje. (Foto: Reuters)

De hitte heeft minstens drie mensen gedood, bij stijgende temperaturen in Centraal en Noord-Italië. De ziekenhuizen in de financiële hoofdstad Milaan noteerden een stijging van 35% in noodbezoeken vanwege hitte gerelateerde omstandigheden. De vraag naar energie in de stad steeg naarmate mensen de airconditioning hoger zetten, waardoor sporadische black-outs in winkels en restaurants ontstonden. De verwachting is dat de temperaturen de komende dagen zullen afnemen, maar dat deze nog steeds hoog blijven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May