LVV licht pluimveesector Nickerie in over ziekte in Guyana
28 Jun 2019, 16:27
foto
Onderdirecteur Virginia Popken-Telting houdt een informatie-sessie in Nickerie over uitbraak van een pluimveeziekte in Guyana. (Beeld: RTV)


Pluimveehouders en andere betrokkenen in Nickerie zijn ingelicht over de uitbraak van een pluimveeziekte in Guyana. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een informatiesessie gehouden. Het is nog niet bekend om welke ziekte het gaat, maar het is belangrijk om extra waakzaam te zijn, opdat de ziekte zich niet manifesteert in Suriname. 

Onderdirecteur Veeteelt van LVV, Virginia Popken-Telting, heeft de mensen ingelicht over de bio-maatregelen die getroffen moeten worden door pluimveebedrijven, meldt Rasonic Televisie donderdagavond. Ook de grensposten zijn extra alert. Het gaat om vlees, melk en eieren. Mensen die leven van productie van dieren, kunnen in een economische crisis terechtkomen als de ziekte zich gaat verspreiden in een gebied of het gehele land. 

De veeteeltsector is volgens de onderdirecteur heel belangrijk voor ons land en nog meer voor het district Nickerie, omdat het district 373 rundveebedrijven telt met 8.000 dieren welke een kwart van de landelijk hoeveelheid uitmaken. 33% van alle schapen en geiten in Suriname komen in Nickerie voor. Eveneens 4% van alle pluimvee en 7% van alle varkens. 12% van de veebedrijven in Suriname is gevestigd in het district Nickerie.

De LVV-functionaris stelt dat voorkomen moet worden dat de ziekte zich voor zal doen in Suriname. Hoewel het niet duidelijk is om welke ziekte het gaat, komt deze voor onder doksen. De ziekte komt voor bij bepaalde bedrijven en is niet in heel Guyana verspreid. Dat zijn de eerste meldingen die LVV heeft gekregen vanuit Guyana. Het ministerie is ingelicht door de Surinaamse ambassadeur in Guyana. "Een ziekte die onbekend is, kan je niet bestrijden. Je kan wel zodanige maatregelen treffen dat de ziekte het land niet binnenkomt," benadrukte Popken-Telting. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May