OAS wil druk op Maduro verhogen
27 Jun 2019, 16:35
foto
De Venezolaanse president Nicolas Maduro wuift bij een bezoek aan een verpakkingscentrum in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


Latijns-Amerikaanse leiders zullen proberen de druk op de Venezolaanse president Nicolas Maduro te vergroten en de strijdvaardige leider verder te isoleren. Ze zullen dat doen op de tweedaagse top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) die vandaag is begonnen in Medellin, Colombia.

De organisatie zal ook debatteren over eventuele sancties tegen het olieproducerende land, zei OAS-secretaris Luis Almagro woensdagavond laat, zonder verdere details te geven.

De meeste van de 35 OAS-leden steunen Maduro's rivaal Juan Guaido, het hoofd van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering. Guaido beriep zich in januari op de grondwet om een ​​rivaliserend interim-presidentschap aan te nemen. Hij verwierp de herverkiezing van Maduro vorig jaar vanwege massale onregelmatigheden.

Maar sommige landen steunen Maduro nog steeds of onthouden zich regelmatig van stemmen over Venezuela. Deze landen kunnen voorkomen dat het orgaan een ​​consensus bereikt. "We moeten blijven werken aan een incrementeel proces ) van druk (proces dat in omvang groeit) en deze ontmoeting maakt deel uit van dat proces", vertelde  Almagro aan journalisten. "Maar we erkennen ook dat elk land een soeverein recht heeft dat ze kunnen gebruiken op elk van de onderwerpen op de agenda."

Venezuela, dat 's werelds grootste oliereserves heeft, is in een politieke malaise gebleven omdat de economische en humanitaire crises erger zijn geworden. Hyperinflatie en tekorten aan voedsel en medicijnen hebben ertoe geleid dat vier miljoen Venezolanen zijn gevlucht. Colombia ervaart het gewicht van de ontwrichting van de Venezolaanse gemeenschap. Er zijn naar schatting 1,3 miljoen Venezolaanse migranten in Colombia.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May