Monumentale panden krijgen herkenningsplakkaat
18 Apr 2011, 18:30
foto
Minov-minister Raymond Sapoen en Nimos-directeur Marlène Harris bevestigen het plakkaat voor monumentale gebouwen van historische waarde op de gevel van het Nimos-pand. (foto: Cultuur)


Alle monumentale panden in Paramaribo krijgen binnenkort een plakkaat als te zijn een monumentaal pand met historische waarde. Het plakkaat is ook een aanduiding dat het gebouw behoort tot een van de 250 monumentale panden die voorkomen op de ‘Paramaribo-list’ bij de Unesco.

Het gebouw van het Nationaal instituut voor Milieu en ontwikkeling (Nimos) kreeg vandaag als eerste een plakkaat op de gevel. Dit gebeurde bij de herdenking van ‘Werelderfgoed dag’. Deze dag wordt internationaal gevierd op 18 april. In het Nimosgebouw is door het directoraat cultuur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling een symposium gehouden, waar deskundigen en belangstellenden met elkaar gesproken hebben. Daarbij ging het met name om de ‘Paramaribo-list’ op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Directeur Stanley Sidoel van Cultuur, zegt dat Werelderfgoed dag, al sinds 1982 is ingesteld, maar in Suriname haast niet wordt herdacht. “We hebben gemeend daar verandering in te brengen, zeker omdat de stad Paramaribo met haar monumentale panden een van de belangrijke historische sites is bij de Unesco”. Het symposium wordt voortaan elk jaar gehouden. Ondanks de slechte staat van vele historische panden, het niet vrijkomen van middelen om de gebouwen te renoveren en andere problemen, verkeert 70 procent in een redelijk goede staat. Slechts 15 procent van de gebouwen kan tot zeer vervallen worden aangemerkt. De rest moet nodig worden opgeknapt.

Op het symposium heeft historica Cynhtia Mc Leod aangegeven waarom het behouden van de panden belangrijk is. Volgens haar zijn het vaste waarden die het verhaal vertellen van de Surinaamse geschiedenis.

Cultuurdeskundige Harold Sijlbing zegt dat Suriname zal moeten werken aan een goed managementplan om te kunnen voldoen aan de voorwaarden van de Unesco. Op die manier lukt het financiële middelen vrij te krijgen voor het renoveren en onderhouden van de historische panden. De inspanningen van de overheid blijken niet genoeg. Daarnaast zijn er problemen met eigenaren van panden die liever iets anders doen met de grond dan de panden te renoveren. Daarom moet er wetgeving komen die de panden beschermt. Sijlbing stelt voor een stimulans te geven aan eigenaren van historische gebouwen. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld belastingvermindering. Tegelijkertijd moet er volgens Sijlbing meer samenwerking en coördinatie komen tussen de verschillende overheidsinstanties en de stichting Gebouwd Erfgoed. Het gaat niet alleen om het behoud van de historische panden maar ook om het gezicht van Paramaribo.

Werelderfgoeddag wordt elk jaar gevierd op 18 april. De dag werd uitgeroepen na een bijeenkomst van de ICOMOS (International Council for Monuments and Sites), een internationale organisatie die zich bezighoudt met monumentale panden. Toen werd besloten elk jaar op die dag extra aandacht te geven aan monumentale gebouwen. De Unesco heeft een jaar daarna dit voorstel overgenomen. In een resolutie die door alle lidlanden werd getekend is deze dag officieel ingesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May