Deze maand afronding inventarisatie stembureaulocaties
21 Jun 2019, 19:45
foto
De dc's bijeen tijdens een sessie over de inventarisatie van stembureaulocaties. (Foto: Biza)


De inventarisatie van stembureaulocaties in de verschillende districten moete deze maand zijn afgerond. Halverwege de vorige maand zijn de districtscommissarissen (dc's)begonnen de stembureaulocaties in kaart te brengen.

Er wordt bij de inventarisatie vooral gelet op de beschikbaarheid van bestaande locaties, parkeerfaciliteiten, sanitaire en nutsvoorzieningen, goede doorkijk mogelijkheden, aanwezige meubilair en de conditie van de wegen. Als hoofdverantwoordelijke van het district is de districtscommissaris nauw betrokken bij de voorbereidingen van de verkiezingen.

Bij het bezichtigen van de locaties wordt meteen nagegaan als er extra stembureaus moeten komen, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Afhankelijk van de toename van de kiezers wordt beslist of er extra stembureaus moeten komen, legt Margaretha Malontie van Patamacca als deken van de dc's uit. "Soms zijn bepaalde bestaande stembureaus niet meer beschikbaar. Er moet dan worden uitgekeken naar nieuwe locaties."

In het proces naar de verkiezingen toe, volgt na de inventarisatie van de stembureaulocaties, de voorlopige inzagelegging van de kiezerslijsten. Kiesgerechtigden hebben dan de mogelijkheid om in het kiezersbestand hun persoonsgegevens op juistheid te controleren. Als die fase is afgerond, begint de werving van colporteurs, die zullen worden ingezet om de oproepingskaarten huis aan huis te leveren. Ook bij het werven van stembureaupersoneel dat op de dag van de verkiezingen zal werken op de stembureaus leveren de dc's hun bijdrage. Ambtshalve zijn dc's voorzitter van het hoofdstembureau van hun district en hebben zij  een belangrijke taak bij de kandidaatstelling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May