CBB doet onderzoek naar onbestelde oproepingskaarten
19 Jun 2019, 20:14
foto
Ambtenaren van het CBB tijdens een veldonderzoek. Nagegaan wordt waarom bepaalde oproepingskaarten niet konden worden afgegeven tijdens vorige verkiezingen. (Foto: Biza)


Een landelijk veldonderzoek moet aantonen waarom kiesgerechtigden hun oproepingskaart niet in ontvangst hebben genomen bij vorige verkiezingen. Het onderzoek van de 'onbestelde kaarten' wordt verricht door de werkgroep Kiezerslijsten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). De ambtenaren doen de aangegeven adressen aan om na te gaan of de kiesgerechtigden daar te vinden zijn of als ze elders wonen. 

De veldonderzoeken in het district Nickerie zijn intussen afgerond. Daarvan worden de gegevens nu verwerkt, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na elke verkiezing wordt het saldo van oproepingskaarten die niet in ontvangst zijn genomen, teruggestuurd naar de werkgroep. In aanloop naar de volgende verkiezingen worden de adressen van de kaarthouders gecontroleerd om na te gaan of deze juist zijn. “Belangrijk is dat wij de persoon vinden”, zegt Michael Kromodimedjo, coördinator van de Werkgroep Kiezerslijsten. 

Een van de redenen waarom kiesgerechtigden hun oproepingskaart niet in ontvangst nemen, is dat zij bij de distributie niet op het aangegeven adres te vinden zijn. De coördinator benadrukt dat het daarom belangrijk is dat burgers hun adreswijzigingen registreren bij de bureaus voor burgerzaken. Met de resultaten van de veldonderzoeken worden de burgeradministratie en de kiezersadministratie geactualiseerd. De werkgroep is vorig jaar gestart met de veldonderzoeken. District Wanica wordt vanwege de grote strekking van het gebied nog een keer aangedaan. De onbestelde oproepingskaarten van Paramaribo worden ook dit jaar nog onderzocht. 

Er zijn verschillende momenten ingebouwd waarbij kiezers de juistheid van hun gegevens kunnen controleren. De meest bekende zijn de voorlopige en de wettelijke ter inzage legging van de kiezerslijsten. Bij deze verkiezingen zal de werkwijze een beetje anders zijn dan de voorgaande. “We gaan werken met tablets en zelf naar de kiezers toegaan, in plaats van ergens te wachten tot ze naar ons toe komen. Er zullen ook wel vaste locaties zijn waar de burgers terechtkunnen voor de controle van gegevens. Op deze manier hopen we meer kiezers te bereiken dan de voorgaande jaren.” De voorbereidingen voor de voorlopige ter inzage legging zijn in volle gang. De werkgroep is pas klaar als de kiezerslijst is afgesloten en de gevallen die op de aanvullende kiezerslijst moeten worden verwerkt, reeds zijn afgehandeld. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May