Aantal vrijwillige, onbetaalde bloeddonaties neemt toe
14 Jun 2019, 21:11
foto
Bloeddonoren worden regelmatig getest. Een bloedtransfusie kan het leven van een patiënt redden.


Het aantal vrijwillige, onbetaalde bloeddonaties in landen met lage en middelhoge inkomens neemt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in belangrijke mate toe. Gegevens die door 139 landen zijn gerapporteerd, laten een stijging zien van 11,6 miljoen bloeddonaties van vrijwillige onbetaalde donoren in de periode 2008 tot 2015. 

De grootste toename van vrijwillige onbetaalde bloeddonaties geschiedde in de regio Zuidoost-Azië (83%) en in de Amerika's (70%). De maximale stijging van het absolute aantal werd gerapporteerd in de regio Zuidoost-Azië met 5,9 miljoen donaties, gevolgd door het westelijke deel van de Stille Oceaan met 2,7 miljoen donaties en het Afrikaanse Gewest met 1,1 miljoen donaties. Volgens de WHO verzamelden 78 landen meer dan 90% van hun bloedvoorraad uit vrijwillige onbetaalde bloeddonaties. In 58 landen is meer dan 50% van de bloedvoorziening nog steeds afhankelijk van familie / vervangende en betaalde bloeddonoren. De organisatie meldt dat 19 landen in 2015 ongeveer 370.000 donaties hebben gerapporteerd.

Verschillende situaties vereisen een transfusie
Een bloedtransfusie kan het leven van een patiënt redden. Een bloedtransfusie wordt meestal uitgevoerd om de rode bloedcellen die zuurstof bevatten te vervangen. Verschillende situaties vereisen een transfusie. Bijvoorbeeld bij bloedverlies door bloedingen, operaties of een medische ingreep, maar ook bij medische aandoeningen die voorkomen dat het lichaam nieuwe bloedcellen aanmaakt. Aandoeningen zoals nierziekte, bloedarmoede, kanker, leukemie en chemotherapie kunnen de productie van nieuwe bloedcellen voorkomen. Een bloedtransfusie kan dan nodig zijn totdat het lichaam in staat is om zijn eigen bloedcellen te produceren. Bloedtransfusies zijn ook nodig voor:
- vrouwen met zwangerschapscomplicaties, zoals ectopische zwangerschappen en bloedingen vóór, tijdens of na de bevalling;
- kinderen met ernstige bloedarmoede, vaak het gevolg van malaria of ondervoeding;
- mensen met ernstig trauma als gevolg van door de mens veroorzaakte en natuurrampen; 
- veel complexe medische en chirurgische procedures, en 
- kankerpatiënten.

Wanneer je bloed geeft, help je mensen
Riboet Asmowidjojo (58) stapte ongeveer dertig geleden naar het Rode Kruis om zich als bloeddonor aan te melden. Zijn bloed werd eerst aan een grondige screening onderworpen en niet lang daarna werd hij gebeld dat hij was goedgekeurd als bloeddonor. Inmiddels heeft hij voor zijn levensreddende giften zelfs een zilveren speld ontvangen. Asmowidjojo blikt terug op hoe het allemaal begon. “Er waren zoveel programma’s geweest dat wanneer je bloed geeft, je mensen helpt. En je bloed wordt ook gelijk gecontroleerd. Als er wat zou zijn dan kunnen ze dat gelijk ontdekken dus het is ook goed voor je gezondheid. Dus vandaar.” De immer vrolijke bloeddonor weet dat sommige mensen het eng vinden om geprikt te worden, maar voor hem is dat anders. Hij grinnikt: “Het is gewoon een prikje. Mensen vinden het eng om een prikje te krijgen, maar ik niet.” Dat hij na afloop van elke bloeddonatie nog even moest blijven zitten, heeft hij nooit begrepen, want hij voelde zich gewoon helemaal goed. “Ik stap eruit, drink mijn melk of wijntje en ga weer weg”, lacht hij. 

Levensreddende giften van bloed
Elk jaar wordt op 14 juni Wereld Bloeddonorendag herdacht. Het evenement is bedoeld om vrijwillige, onbetaalde bloeddonoren te bedanken voor hun levensreddende giften van bloed. De dag is ook bedoeld om mensen bewust te maken van de noodzaak van regelmatige bloeddonaties. Hierdoor kunnen alle individuen en gemeenschappen toegang hebben tot betaalbare en tijdige levering van veilige en kwaliteitsborging bloed en bloedproducten. Jaarlijks worden er wereldwijd ongeveer 117,4 miljoen bloeddonaties verzameld. Bijkans 12.700 bloedcentra in 170 landen melden een totaal van 100 miljoen donaties. Volgens de WHO variëren collecties bij bloedcentra, afhankelijk van de inkomensgroep. De gemiddelde jaarlijkse donaties per bloedcentrum zijn 1.300 in de lage-inkomenslanden, 4.100 in landen met een lager middeninkomen en 8.500 in landen met een hoger middeninkomen, terwijl landen met een hoog inkomen 23.000 bloeddonaties registreerden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May