Natuur heeft genoeg tegen hypertensie en andere ziekten
10 Jun 2019, 04:41
foto
Sherida Sintlisi legt uit dat er in de natuur veel geneeskrachtige middelen zijn.


Er zijn genoeg middelen in de natuur die geneeskundige kracht hebben. Hibiscus (sjoeroe), zuurzak en pomme de cythère (pommesitair) zijn daar slechts een heel klein deel van. Een werking die deze drie planten met elkaar gemeen hebben, is dat ze bloeddrukverlagend werken. Dit zegt de arts Sherida Sintlisi. 

Volgens de medicus zijn er al vele studies gedaan en worden er nog steeds vele gedaan om de geneeskrachtige werking van deze middelen te bevestigen. “We zijn nu begonnen met een cohortstudie om de werking van deze drie middelen en drie andere – in totaal zes – aan te tonen en te bevestigen”, vertelt ze. In de praktijk worden deze middelen al gebruikt en hun werking wordt poliklinisch in principe reeds bewezen. Bij patiënten met hoge bloeddruk die deze middelen gebruiken worden regelmatig metingen verricht, waaruit blijkt dat het effectief is bij het verlagen van de bloeddruk. Eerdere studies hebben hun werking echter al bevestigd en het onderzoek dat nu wordt gedaan zal die bevestiging naar verwachting versterken. 

Sjoeroethee ook effectief bij diabetes
De hibiscus, waarvan velen de bekende sjoeroethee maken, is ook zeer effectief om de bloedsuiker te verlagen. Diabeten kunnen bij een juist gebruik ervan heel veel profijt hebben. De hibiscus werkt echter niet alleen bloedsuiker- en bloeddrukverlagend, maar kan ook als een antioxidant dienen. Het helpt bovendien tegen kanker en overgewicht, heeft een kalmerende werking en is stressverlagend. Tijdens een presentatie op Clevia Park is Sintlisi specifiek ingegaan op de werking van de hibiscus tegen hypertensie. De sjoeroe bevat een natuurlijke ACE-remmer.  ACE staat voor Angiotensine Converting Enzyme, een enzym dat de bloeddruk reguleert. De hiervoor verantwoordelijke stoffen zijn de anthocyanen. 

Bevordert uitscheiding urine
De anthocyanen vormen een zeer grote groep van kleurstoffen in rood-blauwe planten. Ze komen voor in allerlei hogere planten, vooral als kleurstof in bloemen en vruchten, maar ook in andere onderdelen van de plant zoals de wortels. De meeste anthocyanen zijn rood bij zure condities en blauw/paars bij meer basische condities. Zij zorgen ervoor dat de aders minder worden samengetrokken, met als gevolg dat de bloeddruk gaat dalen. Sjoeroethee bevordert ook de uitscheiding van urine en door veel te urineren kan de bloeddruk omlaag worden gebracht. Hibiscus heeft dus een extra gunstige invloed op de bloeddruk. Het advies is wel om de thee liefst niet ’s avonds te drinken, maar overdag, omdat men er vaker door zal moeten urineren, waardoor de nachtrust kan worden onderbroken.

Mogelijke bijwerkingen sjoeroe
Alle medicijnen hebben bijwerkingen, dus ook bij deze middelen heeft Sintlisi opgezocht welke die zijn. Bij de hibiscus heeft ze niet als zodanig bijwerkingen aangetroffen. Hibiscusthee zou echter wel het oestrogeen- en testosterongehalte kunnen verhogen. Daarom mag de thee niet tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding worden gedronken. Ook bij het volgen van hormoonkuren wordt het gebruik van hibiscusthee afgeraden. Wel wordt deze thee dan weer aangeraden bij vrouwen die in de menopauze zitten. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April