Venezuela: Duizenden steken grens met Colombia over
08 Jun 2019, 22:43
foto
Venezolanen staan in de rij om de Simon Bolivar International Bridge over te teken om goederen te gaan kopen. De brug verbindt die San Antonio del Tachiran in Venezuela met Cucuta in Colombia. (Foto: AFP)


Duizenden mensen zijn Colombia binnengekomen om voedsel en medicijnen te kopen nadat president Nicolas Maduro van Venezuela een grensovergang heropende die de afgelopen vier maanden was gesloten. Lange rijen Venezolanen stonden vandaag op twee internationale bruggen bij de stad Cucuta, in afwachting van hun documenten Colombiaanse ambtenaren controleerden. Enkelen stonden met kinderen op hun schouders in de rij.

Venezolaanse grenswachten gekleed in groene uniformen hielpen bij het handhaven van de orde van de menigte. De Venezolaanse regering sloot in februari de grenzen met Aruba, Bonaire, Curaçao, Brazilië en Colombia toen de oppositie probeerde voedsel en medische goederen naar het land te brengen.

Het merendeel van de hulp werd verstrekt door de Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van oppositieleider Juan Guaido, die zich in januari tot interim-president heeft verklaard.  Maar Maduro verwierp de hulp als een inbreuk op de soevereiniteit van Venezuela en verbood het om binnen te komen.

In mei heropende de regering de grenzen met Aruba en Brazilië, maar de Simon Bolivar International Bridge en de Francisco de Paula Santander International Bridge met Colombia hield zij gesloten. Maduro kondigde vrijdag de heropening van de grensovergangen aan. "Wij zijn een volk van vrede die sterk onze onafhankelijkheid en zelfbeschikking verdedigt."

De heropening van de grens kwam als een opluchting voor de tienduizenden Venezolanen die afhankelijk zijn van de grensovergang met Colombia voor voedsel en medicijnen die in hun thuisland niet te verkrijgen zijn. De sluiting had veel Venezolanen gedwongen illegaal de grens over te steken om basisbenodigdheden te krijgen die vrijwel onbereikbaar waren in Venezuela. Maar ook dat is moeilijker geworden tijdens de regenseizoenen. Deze illegale paden worden trouwens ook gecontroleerd door criminele groepen.

De aankondiging van Maduro veroorzaakte zorgen in Colombia. Een aantal burgemeesters en gouverneurs van de Colombiaanse grensregio's hebben gevraagd om een nationale veiligheidsvergadering. Ze vrezen dat de uittocht van Venezolanen in rap tempo zal toenemen. Meer dan een miljoen Venezolaanse vluchtelingen en migranten wonen in Colombia, waar de overheid en hulporganisaties worstelen om de steeds groters wordende instroom te voorzien van onderdak, voedsel en gezondheidszorg.

Het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) zei vrijdag dat 4 miljoen Venezolanen, of bijna 15 procent van de bevolking, het land hebben verlaten om aan zijn economische en politieke crises te ontsnappen. Het VN-agentschap zei ook dat het aantal Venezolaanse vluchtelingen en migranten na november met een miljoen is toegenomen, wat duidt op een snelle escalatie toen de omstandigheden verslechterden en een conflict tussen de regering van Maduro en de oppositie dit jaar intensiever werd.

De eens rijke oliestaat wordt nu geconfronteerd met ernstige tekorten aan basisgoederen. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de hyperinflatie dit jaar de 10 miljoen procent zal overtreffen. De chaos in het land is alleen maar verergerd door de Amerikaanse sancties op de Venezolaanse olie-export.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May