Nickerie maakt samen omgeving schoon
08 Jun 2019, 16:35
foto
Leden van de bestuursdienst Nickerie geven markttassen aan marktbezoekers.


In het district Nickerie hebben districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe en haar team vanochtend gratis markttassen verstrekt op de markt in Nieuw Nickerie. Met zijn actie heeft het districtsbestuur de aanzet gegeven voor het proces naar het stopzetten van single use plastic bags. "Gebruik een markttas," was de niet misverstane boodschap. Single use plastic bags zijn de eenmalig bruikbare plastieken zakken die de winkeliers en marktverkopers grif aanbieden. Single use plastic bags zijn een gruwel voor het milieu.

Met de promotion van markttassen vandaag sluit de districtsdienst met verschillende andere instanties een week van milieuactiviteiten in het district af. Er is een lijvig program afgewerkt in verband met Wereld Milieudag (6 juni) en Wereld Oceanen Dag (8 juni). Er is aan alle kanten huisgehouden met vuil en zwerfvuil in de vier ressorten van Nickerie. De bestuursdienst, verschillende autoriteiten, bedrijfsleven en burgers hebben de handen ineen geslagen om de week van milieuactiviteiten tot een succes te maken.

Marktverkopers is geleerd hun afval in de groene vuilzakken te doen. Restaurants en standhouders moesten hun achtertuin ontdoen van vuil. Te Paradijs zijn sluiskommen schoongemaakt en op Henar de waterwegen. Wageningen had een informatiesessie, terwijl een trash challenge was tussen Mulo -scholieren te Henar. Op Zeedijk was er een trash challenge tussen VOS-leerlingen. Personeelsleden van de verschillende ministeries hebben de bezems en harken opgepakt om Nieuw Nickerie schoon te maken.


Ook het leger heeft zijn bijdrage geleverd aan de schoonmaak van het district. Zij hebben de rivieroevers ontdaan van zwerfvuil. Ook de vissers bij post Rotterdam hebben de handen uit de mouwen gestoken om rommel die onder andere zelf maken op te ruimen.

Dc Kurban-Baboe is tevreden, maar zegt dat het beter kan. De planning is een beetje snel gegaan, vertelt ze aan Starnieuws. "Met een langere voorbereiding, hadden we zeker een betere participatie gehad. Zeker van de scholen." Ze is niet plan het hierbij te laten. Ze wil de grote schoonmaak een structureel karakter geven. "We moeten het heel jaar bezig zijn om onze omgeving schoon te houden. En dat vergt 100% inzet van eenieder, de bestuursdienst, instanties, bedrijfsleven en de burgerij."

Kurban-Baboe gelooft dat de milieubewustwording bij delen van de bevolking op gang komt, maar zegt dat de bewustwording op de scholen moet beginnen. "Hoe eerder je begint, hoe beter het doordringt en het een leefgewoonte wordt om je omgeving schoon te houden." Ook de ophaal van grof vuil wil ze een structureel karakter geven. "Maar daar moet de burgerij voor inkomen, omdat het gaat om hun vuil," kondigt ze aan. Ze zegt niet stil te zitten bij de alomgehoorde uitspraak 'er is geen geld'. "We moeten meer met elkaar communiceren en samenwerken, dan komt er veel voor elkaar." Ze heeft een goede respons gehad van het bedrijfsleven bij haar milieu-week.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May