Para legt bloemen bij monument vliegramp
07 Jun 2019, 14:36
foto
Het District Management Team van Para heeft vanmorgen bloemen gelegd bij het monument van de vliegramp met vlucht PY764 op 7 juni 1989.


Het District Management Team (DMT) van Para, heeft vanmorgen bloemen gelegd bij het monument van de vliegramp te Zanderij op de plek waar het toestel Douglas DC8 Super 62 met vluchtnummer PY 764 vandaag precies 30 jaar geleden is neergestort. Het DMT vindt dat alle bloed daar is vergoten en neemt daarom het onderhoud van de omgeving en het monument voor haar rekening.

Bij de grootste ramp uit de Surinaamse geschiedenis kwamen op 7 juni 1989 in totaal 176 mensen om het leven. Onder hen waren vijftien leden van het Kleurrijk Elftal uit Nederland. Elf personen overleefden de ramp. Het toestel kwam kort voor de landing tegen bomen aan, zo’n 1.700 meter verwijderd van de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven.

Het toestel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) was al met vertraging uit Miami vertrokken. De ramp met vlucht PY 764 van Amsterdam naar Paramaribo is toegeschreven aan menselijke fouten. De piloot besloot via het Instrument Landing System te landen hoewel dit niet betrouwbaar was en hij daarvoor ook geen toestemming had. Ook zou het een automatische waarschuwing dat het toestel te laag vloog, hebben genegeerd.

Het toestel raakte op 25 meter twee bomen en stortte om 04.27 uur neer waarbij het landingsgestel naar boven was. Later bleek ook dat de papieren van de bemanning van het vliegtuig niet in orde waren. Zo zou een van de cockpit-leden hebben gelogen over zijn leeftijd en zou de gezagvoerder formeel al geschorst zijn voor het landen op een verkeerde baan.

Elk jaar wordt de ramp in zowel Suriname als Nederland herdacht. Zo brengt de districtsleiding van Para jaarlijks een bloemenhulde ter ere van de 176 mensen die het leven hebben gelaten op die plek, terwijl de nationale herdenkingsplechtigheden plaatsvinden aan de Jagernath Lachmonstraat waar het monument met al de namen van de slachtoffers staan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May