Venezuela: Crisisgesprekken eindigen zonder akkoord
30 May 2019, 13:42
foto
President Nicolas Maduro blijft het vertrouwen van het leger behouden.(Foto: AFP)


De gesprekken tussen vertegenwoordigers van de regering en de oppositie gericht op het oplossen van de politieke crisis in Venezuela zijn zonder overeenkomst beëindigd in de Noorse hoofdstad Oslo. De gesprekken in Noorwegen waren de eerste tussen de twee partijen sinds Juan Guaidó, voorzitter van de nationale vergadering, zichzelf in januari tot interim-leider uitriep. Hij beargumenteerde dat de herverkiezing van president Nicolás Maduro frauduleus was.

Ondanks het gebrek aan vooruitgang zeiden beide partijen dat ze de besprekingen wilden voortzetten. Er is geen datum ingesteld voor een volgende ronde.

Een regeringsdelegatie bestaande uit de minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza, Informatieminister Jorge Rodríguez en de gouverneur van de deelstaat Miranda, Héctor Rodríguez ontmoette een oppositiedelegatie bestaande uit wetgever Stalin González, de voormalige minister Fernando Martínez Mottola en de voormalige wetgever Gerardo Blyde.

In een verklaring die werd vrijgegeven nadat de gesprekken waren beëindigd, drong het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken er bij de partijen op aan "uiterst voorzichtig te zijn in hun opmerkingen en verklaringen betreffende het proces" om "een proces te behouden dat tot resultaten kan leiden". Er is daarom weinig bekend over wat er is besproken, maar zowel Guaidó als president Maduro hebben verklaard dat de vergadering "zonder overeenkomst" is geëindigd.

In een verklaring die Guaidó [in het Spaans] vrijgaf, noemde hij drie punten die volgens hem cruciaal waren voor het oplossen van de crisis in Venezuela. Het gaat om het einde van de macht van president Maduro, een overgangsregering en vrije verkiezingen. De oppositie voert aan dat Maduro niet de legitieme president van Venezuela is, omdat zijn herverkiezing in 2018 "niet vrij of eerlijk" was.

Ze pleiten voor een overgangsregering om nieuwe verkiezingen te houden. Ze eisen ook dat de Kiesraad, die grotendeels wordt gecontroleerd door de regering, wordt hervormd om zijn onafhankelijkheid te garanderen.

President Maduro zei woensdag dat hij "vrede, dialoog, harmonie, begrip" wilde. Eerder deze maand stelde hij voor de parlementsverkiezingen te vervroegen, een aanbod dat  Guaidó afdeed als "een farce". Hij wees erop wees dat de nationale assemblee het enige orgaan was dat door de Venezolaanse oppositie werd gecontroleerd.

Guaidó heeft de Venezolanen opgeroepen de straat op te gaan in nieuwe anti-regeringsdemonstraties om de druk op president Maduro te vergroten. "Er was geen onmiddellijke overeenstemming, dus de kans die we vandaag hebben, is om op straat te blijven", vertelde hij aan Fox Business Network.  Hij drong er ook bij de strijdkrachten op aan om hun loyaliteit over te schakelen.

Ondanks de bereidheid van beide partijen om de besprekingen onder auspiciën van Noorwegen voort te zetten, is het niet duidelijk of en wanneer een volgende vergadering zal plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May