SBB informeert sector over 'geplande houtkap'
30 May 2019, 07:51
foto
Ruim 130 vertegenwoordigers uit de houtsector hebben de infosessie van SBB woensdag bezocht. (Foto: SBB)


De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft woensdag een informatiesessie gehouden om de houtsector te informeren over hoe 'geplande houtkap' dient plaats te vinden. De SBB heeft 'ongeplande houtkap' stopgezet. Deze manier van houtkap legt een enorme druk op het bos en richt veel schade aan. Ongeveer 130 vertegenwoordigers van de houtsector hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging voor het bijwonen van de informatiesessie. Om duurzaam bosbeheer te kunnen bewerkstelligen is het van belang dat het vellen van bomen op een geplande manier plaatsvindt, stelt de SBB. 

Een team van de SBB heeft gewezen op het belang van duurzaam bosbeheer voor Suriname en de rol die de organisatie hierin vervult. Ook is er een presentatie verzorgd waarbij de richtlijnen voor het maken van een kapplan zijn uitgelegd en
hoe de inventarisatie van het bos moet plaatsvinden. Verder heeft de SBB een handleiding 'kapplan' ontwikkeld, welke is verstrekt aan de aanwezigen. De handleiding is ook beschikbaar op de website van de SBB. De geplande houtkapmethode sluit heel goed aan op het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS). Dit systeem is een vernieuwd bosmonitoringsysteem van de SBB dat de efficiëntie en effectiviteit van bosmonitoring en bosbeheer zal verhogen. Ook is er een korte demonstratie van het vernieuwd bosmonitoringsysteem verzorgd. Aan het eind van de presentaties hadden de aanwezigen de gelegenheid vragen te stellen die beantwoord werden door een panel bestaande uit directieleden van de SBB.

Paul Abiteng, voorzitter van de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten (VBH) geeft aan blij te zijn met de sessie en vond het prijzenswaardig dat een deel van de presentaties ook in het Sranan is verzorgd, waardoor de ‘kleine man' de informatie ook tot zich kon nemen. Hij ziet de SBB als een belangrijke partner voor de houtproducenten en juicht toe dat zij de VBH betrekt bij de besluitvorming en hiernaast regelmatig terugkoppelt als er een nieuw besluit genomen zal worden. Transparantie en betrokkenheid zijn voor de voorzitter van de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten belangrijk. 

Herman Fraser, secretaris van de Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU) onderkent dat het belangrijk is om te werken volgens de principes van duurzame houtkap. Hij geeft aan dat er rekening moet worden gehouden met de overgang naar een andere werkwijze. De sector heeft veel te maken met laaggeschoolde personen en geplande houtkap vereist kennis. Fraser gelooft erin dat zijn organisatie en de SBB door de introductie van de geplande houtkap en SFISS een vruchtbare toekomst tegemoet zullen gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May