President luistert niet naar Bousaid en 'Tigri Barba'
30 May 2019, 00:00
foto
President Desi Bouterse in gesprek met journalisten.


President Desi Bouterse heeft geen boodschap aan uitspraken van oud-bankier Jim Bousaid of van Assembleelid Edward Belfort (Tigri Barba) over het valuta kasreservebeleid van governor Robert van Trikt. Hij luistert niet naar uitspraken van hen. Bouterse vindt dat onterecht onrust gecreëerd wordt bij de gemeenschap. "Ik hoorde laatst ook dat de dam half gescheurd is. Als wij daarop gaan inspelen, dan geloof ik dat wij onze tijd verdoen," zei de president woensdag tegenover journalisten. 

Bousaid zei op Radio ABC dat het geen goed moment is om de kasreserve onder beheer te plaatsen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Volgens Bousaid is er geen sprake van dat de CBvS onafhankelijk functioneert, zoals dat het geval is in andere landen. De CBvS moet een goede solvabiliteit hebben. Er zijn de laatste vier jaren geen jaarverslagen gepubliceerd. "We kennen de financiële positie niet. De hele zaak is een groot vraagteken. De monetaire winst die met deze zaken word bereikt, is nul. Het betekent dat er andere motieven moeten spelen. En ik denk dat die spelen, vanwege met name politieke motieven en de verkiezingen die in aantocht zijn. De monetaire reserve moet omhoog," stelt Bousaid. Met deze exercitie als alle banken meedoen, gaat de monetaire reserve volgens hem met US% 370 miljoen omhoog naar bijkans US$ 1 miljard. Bousaid voorspelt dat er geen devaluatie komt van de SRD, maar men gaat met het geld massief interveniëren net als in 2014. Toen is voor US$ 300 miljoen geïntervenieerd om de koers omlaag te krijgen.  

De president merkt op dat governor Robert van Trikt deskundig is en hij heeft geloof in de woorden van de Centrale Bank. "Ik geloof in de plannen van de gorvernor van de Centrale Bank," stelt Bouterse. Hij merkt op dat Van Trikt goed contact heeft met de financiële instellingen. Zo heeft de Surinaamse Bankiersvereniging het vreemde valuta kasreservebeleid van de CBvS onder strikte voorwaarden ondersteund. Volgens de president is er voldoende deskundigheid om aan te geven waarmee Suriname bezig is en de rust daardoor te garanderen. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May